Obilježen Dan planeta Zemlje 2011. @ Korita

ucka_korita_os-2…u akciji je sudjelovalo sveukupno 70-ak sudionika…
…alpinistički odsjek planinarskog društva ”Glas Istre“ upriličio je demonstraciju slobodnog penjanja…

Učka – Javna ustanova “Park prirode Učka” je u subotu, 16. travnja 2011., već petu godinu za redom organizirala prigodan program na Brgudskim Koritima povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22.04.), s ciljem informiranja javnosti o važnosti zaštite prirode i okoliša.
Korita (izvorište i livada na Ćićariji) od pamtivijeka imaju veliku važnost za lokalno stanovništvo, ali i plijene pozornost zbog krajobrazne ljepote i biološke raznolikosti, te su kao takva idealno mjesto za proslavu Dana planeta Zemlje i učenje o kulturnim i biološkim vrijednostima zaštićenog područja.
U akciji je sudjelovalo sveukupno 70-ak sudionika i to članovi planinarskih društava “Glas Istre” iz Pule, “Opatija” iz Opatije, “Knezgrad” iz Lovrana, djeca osnovnih škola iz Lupoglava i Veprinca te brojni drugi pojedinci, planinari i ljubitelji prirode.
ucka_korita_os
Okupljanje je započelo u selu Brgudac ispred Spomen doma u 9:30 sati, od kuda se krenulo put Korita, izletišta udaljenog 45 min hoda planinarskom stazom.
U 12:30 sati u planinarskom domu PD “Glas Istre” održalo se predavanje – ”Šišmiši – zagonetni noćni letači“, predavačice Mirne Mazije iz Udruge za zaštitu šišmiša ”Tragus“, a sve povodom Međunarodne godine šišmiša (UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša, povodom svoje 20. obljetnice proglasio je 2011. godinu Međunarodnom godinom šišmiša, a s ciljem da zemlje članice provedu kampanju promicanja potrebe zaštite šišmiša.). Za to su vrijeme djeca osnovnih škola “Vladimir Nazor” iz Lupoglava i “Veprinac”, te djeca članova planinarskog društva ”Glas Istre“ sudjelovala u tematskim radionicama na temu mimikrije, krških lokvi, domaćih i divljih životinja i proljetnica.
Također, alpinistički odsjek planinarskog društva ”Glas Istre“ upriličio je demonstraciju slobodnog penjanja na Brajkovu stijenu, a svi zainteresirani mogli su se okušati u penjanju na stijenu.
Program je završio u poslijepodnevnim satima uz ručak (grah) i ugodno druženje.
Nikoa Cvjetović / PP Učka / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!