Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja @ Opatija

Položen vijenac u more, vijenci i svijeće na spomen obilježjima

Opatija – Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Opatiji je ovaj važan datum novije hrvatske povijesti svečano obilježen polaganjem vijenaca u more u luci te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Parku Vladimira Nazora, kod centralnog križa na Groblju Opatija i kod spomenika poginulih branitelja u Voloskom. Svijeće su zapaljene i na grobovima poginulih branitelja na grobljima u Voloskom, Klani, Lovranu i Poljanama.

Ovogodišnji program obilježavanja važne obljetnice, uslijed pandemije koronavirusa, održan je u manjem obimu u organizaciji opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Grada Opatije. Izaslanstvo je predvodio počasni Zastavni vod, a slijedili su predstavnici grada Opatije, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, opatijskog UAB-a, policije, vatrogasaca, komunalnih poduzeća, političkih stranaka.

– Više od 90 posto Opatijaca s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom ponosimo. No, nažalost nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima. S područja Liburnije njih su 16-orica dala svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. U predvorju Sportske dvorane Marino Cvetković nalaze se fotografije svih Opatijaca – poginulih branitelja u Domovinskom ratu kako bi se svi mi, ali i mlade generacije, prisjetili i podsjetili značaja žrtve i teškog puta borbe za samostalnost i slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu. Isto tako, ponosimo se što danas u multikulturalnoj Opatiji možemo lijepo i mirno živjeti u toleranciji, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom polaganja vijenaca.

Sveta misa zadušnica za poginule i preminule hrvatske branitelje služit će se u 19 sati u Župnoj crkvi sv. Ane u Voloskom.