Obilježen osnutak Istarske brigade ‘Vladimir Gortan’ @ Učka

Na platou ispod današnjeg odmarališta na Učki, ispod Poklona, 1. travnja 1944. godine osnovana je Istarska brigada ”Vladimir Gortan” i održana prva oblasna konferencija Ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Rijeku i Istru.

Učka – Stotinjak predstavnika antifašističkih udruga i organizacija iz čitave Istarske i Primorsko-goranske županije, na čelu s organizatorima događaja iz SAB-a Istarske županije i UABA-e Opatije, tradicionalno se jučer – po sedmi put – sastalo ispred Ininog odmarališta na Učki kako bi obilježili događaj koji je prije 68 godina unio ”novi vjetar” u jedra antifašističke borbe.

Naime, na platou ispod današnjeg odmarališta na Učki, ispod Poklona, 1. travnja 1944. godine osnovana je Istarska brigada ”Vladimir Gortan” i održana prva oblasna konferencija Ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Rijeku i Istru, i to čitavo vrijeme ”pod nosom” okupatora.

– Dva tjedna prije toga dana kojeg danas obilježavamo, 1. travnja 1944. godine, napunio sam 17 godina, a ovdje sam učestvovao kao još golobradi mladić. Dva dana putovali smo pješice kako bismo stigli ovamo, a putem nas je dobro oprala i kiša. No veselilo nas je što Nijemci u svojoj samouvjerenosti nisu bili niti svjesni da se iza njihovih leđa održao tako velik i važan skup, na kojem je samo omladinaca bilo više od osam stotina, a tek kad smo krenuli na povratak poslali su za nama avione koji su pretraživali čitavo ovo područje, kazao je Josip Žmak, jedan od sudionika toga događaja koji je okupljenima prenio svoja sjećanja.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!