Obilježen Svjetski dan prve pomoći posvećen prometnim nesrećama @ Matulji, Opatija

Praktično znanje pružanja prve pomoći volonteri opatijskog Crvenog križa pokazali su učenicima Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” i svim zainteresiranim građanima.

Matulji, Opatija – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija sa svojim je volonterima nastavilo je obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u sklopu Opatijskog dana sporta započeto prošle subote u centru Matulja. Tom prilikom građani su mogli na modelu demonstrirati svoje znanje u pružanju prve pomoći kod krvarenja, ispunjavati testove o pravilima ponašanja za sigurnost u prometu, a svi sudionici ove akcije dobili su simbolični poklon Crvenog križa.

Podsjetimo, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći su prometne nesreće. Ona nije odabrana slučajno, s obzirom na to da nesreće na cesti diljem svijeta godišnje uzmu oko 1,25 milijuna života, a ostave i više od 1,34 milijuna ozlijeđenih. samo u jednom danu u svijetu od posljedica prometnih nesreća pogine 3 500 ljudi. U prvih sedam mjeseci 2018. u Hrvatskoj je u prometu smrtno stradalo 160 osoba, a prošle godine 315 ljudi.

Zastrašujući broj mrtvih na cestama mogao bi biti manji kada bi više ljudi znalo pružiti prvu pomoć, posebno pravilno pozicionirati unesrećenu osobu do dolaska timova hitne službe. Ako je prva pomoć osigurana pravodobno, velik broj teško ozlijeđenih osoba ima šansu za preživljavanje.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!