Obilježen ”Svjetski judo dan“ @ Rijeka

judo_dan_rijeka_2014 (6)_01

Obilježavanje spomenutog dana, na dan rođenja dr. Jigora Kana znak je poštivanja prema osnivaču (Shihan) koji je osim majstorstva u mnogim borilačkim vještinama bio i izuzetno obrazovana i ugledna osoba u Japanu i Svijetu, ministar obrazovanja i član Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Danas Međunarodna judo federacija (IJF) danas broji 203 članice.

Rijeka – Povodom dana rođenja osnivača juda, 28.listopada, u svijetu se među judašima, klubovima i savezima obilježavaju prikladne svečane aktivnosti. Najčešće su to prezentacije i demonstracije juda koje pružaju široj publici upoznavanje sa vrijednostima ove vještine i sporta. Svake godine se dan obilježava pod jednim od moralnih dijelova juda, a ove godine je to honour tj. čast.

judo_dan_rijeka_2014 (2)_01

– Naš klub je ove godine judo dan obilježio na način zajedničkog treninga najmlađih uzrasta i roditelja, gdje je su se uz zaista odličnu atmosferu i zabavu, roditelji upoznali s najosnovnijim principima i tehnikama juda, a mnogi od njih i okušali u jednostavnom obliku borbe sa svojom djecom, a uzbuđenja, zabave i osmjeha nije falilo. Čestitam svima na sudjelovanju i pomoći u obilježavanju ovog dana, poručili su iz JK Rijeka.

judo_dan_rijeka_2014 (5)_01

Obilježavanje ovog dana na dan rođenja dr. Jigora Kana znak je poštivanja prema osnivaču (Shihan) koji je osim majstorstva u mnogim borilačkim vještinama bio i izuzetno obrazovana i ugledna osoba u Japanu i Svijetu, ministar obrazovanja i član Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Kano je stvorio Kodokan judo na osnovu bogatog iskustva u starim tradicionalnim školama ju jutsu. Promjena ”Jutsu“ u ‘Do“ najbolje opisuje ova definicija: Ju jutsu – umjetnost samozaštite, namjena je isključivo usredotočena na borbu i tehniku. Ju do – Umjetnost samo-savršenstva, namjena je kroz vježbanje utjecati na pozitivan razvoj ličnosti

Kano je bio veliki prijatelj Pierre de Coubertina i promotor olimpijske ideje. Na svom posljednjem putovanju vraćajući se iz Egipta sa sastanka gdje je Tokyo dobio Olimpijske igre (koje nisu održane zbog rata), Jigoro Kano je stao u Grčku pokloniti se Coubertonovom grobu. U povratku za Japan umire 04. 05. 1938. godine.

judo_dan_rijeka_2014 (1)_01

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!