Obilježena 66. obljetnica brigade "Vladimir Gortan"

ucka1Učka – Na nekadašnjem Ininom odmaralištu obilježena je jučer 66. godišnjica osnivanja prve istarske brigade ”Vladimir Gortan”, a svečanosti su nazočili nekadašnji partizani i borci ove postrojbe, ali i predstavnici Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.
– Uvijek, pa i u današnje vrijeme obrana antifašizma je potrebna i aktualna, jer fašizma nažalost ima i danas. Zato je nužno djelovanje antifašističkih udruga koje mogu mlade educirati o istini onog vremena, rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.
Prvoborci ove brigade Vinko Šepić iz Rukavca, koji je nedavno proslavio 89. rođendan, i Istrijan Josip Žmak prisjetili su se 1. travnja 1944. godine, kada je na istom mjestu osnovana jedinstvena borbena jedinica Istre, Kvarnera i Gorskog kotara.
– Ovdje prisutni Bepo, tako su me tada svi zvali, dva tjedna prije tog 1. aprila proslavio je 17. rođendan. I većina ostalih suboraca bili su tih godina, puni snage, hrabrosti i ideala te želje da nastavimo borbu za slobodu. Nakon osnivanja, kada je ovo područje vrvilo mladim partizanima, održane su i priredbe uz glazbu, a agresor je saznao da se nešto događa tek kad smo se razišli. Gledali smo iz šume kako prelijeću avioni i “kazali im rogi” – kasno Marko na Kosovo stiže, poručio je Žmak
Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!