Obilježeno 70 godina postojanja Autokluba Pula-Rovinj – Kontinuitet uspješnog djelovanja

Obilježeno 70 godina postojanja Autokluba Pula-Rovinj  – Kontinuitet uspješnog djelovanja

70 godina - Dobitnici priznanja AK Pula-Rovinj (foto N.D.)

Od utemeljenja 1948. godine do danas zadržan visok nivo usluga uz stalan rast broja članova i kvalitete usluga, a preventiva, obuka vozača i sport rezultatski izuzetno uspješni

Klupska legenda Mario Delmoro (foto arhiva)

Pula – Svečano je obilježeno prvih 70 godina djelovanja Autokluba Pula-Rovin u pulskom Domu hrvatskih branitelja, uz prisustvo više od stotinu gostiju. Autoklub je, od svojih prvih dana do danas, imao svoje uspone i padove , ali je u kontinuitetu rastao i razvijao se, te bio i ostao u funkciji svojih članova i mnogih mladih koji će tek postati sastavnicom.
– Vrijedi istaknuti kako je Autoklub kao udruga članova udružena u asocijaciju Hrvatski autoklub zajedno s ostalim klubovima zaštitnik interesa vozača i svih sudionika u prometu, ujedno i vrlo značajan lokalnim zajednicama posebno južnog dijela Istre u podizanju ukupne razine sigurnosti u prometu.Sedamdeset godina za jednu neprofitabilnu udrugu nije zanemarivo kada se uzme u obzir koliko je različlitih generacija članova gradilo, održavalo i time omogućilo opstanak autokluba unatoč diskontinuitetu i nestabilnosti okruženja,političkih sustava, ratnih razdoblja i ekonomski teških razdoblja u Istri – uvodne su riječi kojima se skupu obratio Ljubomir Cerovac, predsjednik kluba slavljenika kojem su uz brojne kolege u sustavu Hrvatskog autokluba, predvođene predsjednikom HAK-a Slavkom Tušekom, čestitke uputili i predstavnici gradova Pule i Rovinja, Istarske županije i Hrvatskog auto i karting saveza, čija su sastavnica od samog začetka.
Povijest bilježi kako je u Pulu prvi automobil stigao davne 1900.godine, a samo godinu dana kasnije u Puli je isproban električni automobil koji će biti u službi komandanta pulskog Arsenala, odnosno ratne luke i brodogradilišta ondašnje Austrougarske. Automobil se sastojao od električnih akumulatora i vozio je samo po tračnicama.

Ljubomir Cerovac,predsjednik AK Pula-Rovinj (foto arhiva)

Godina 1948. smatra se godinom utemeljenja današnjeg Auto kluba Pula–Rovinj. U Rovinju je autoklub osnovan 1965. Oba su kluba započela djelovanje okupljanjem vozača, korisnika automobila i motocikala, ali i svih drugih građana koji su se zanimali za automobile. U nizu njegovih aktivnosti ističe se sportska, koja osim natjecateljskog ima obrazovni karakter.
– Pulska infrastruktura bila je 85 posto uništena i dok su drugi krajevi u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata bili u obnovi, Pula je bila pod Angloameričkom upravom, i gospodarski devastirana. U takvim uvjetima, nakon odlaska angloameričke uprave, godinu kasnije, osniva se Auto-moto društvo sa sjedištem na Giardinima, odnosno današnjem Korzu , iznad kavane „Jadran“,na inicijativu tadašnjeg predsjednika gosp.Rolmana i tajnika gosp.Rudi Smokovića, uz svestranu pomoć gospode Svitić, Karlo Rolmanom,i gosp. Tartichiom. Već 1949. godine na tadašnjem trgu Revolucije, danas Danteov trg, na prostoru remontno – transportnog poduzeća, započela je istinska operativna aktivnost Auto-moto društva Pula, uz dodatno proširenje aktivnosti s autoradionicama, koja se tamo odvijala preko 40 godina – podsjetio je Cerovac na početke djelovanja.
OD PRVIH DANA DO DANAS – NEZAOBILAZAN I SPORT

IVA I NENAD DAMARIJA (foto M.Krpan)

U Puli se u razdoblju 1951 do 1959. održavaju auto moto utrke, a ostala je zapamćena utrka iz 1961. kada je u blizini amfiteatra, Arene, održana moto utrka uz radijski prijenos.
Značaj tadašnjih auto moto društava bila je obuka za buduće vozače, bolje kazano Predvojnička za potrebe vojske i za građane. To je trajalo sve do 1974. kada se aktivnost obuke disperzira na više pravnih osoba , odnosno udruženja ili učilišta.
Sedamdesetih godina, točnije 1968., održavao se Istarski rally,s prekidima, da bi se nanovo pokrenuo 1982. pod geslom, sjedinjenja Istre s maticom “domovinom Hrvatskom”, na čijem je čelu tada bio Tarčizio Bastijanić koji je svih ovih godina,neprekidni i dan danas aktivan član Autokluba i njegovih statutarnih tijela.
Grad Rovinj se ranije i u prvom dijelu devedesetih, afirmirao organizacijom iznimno atraktivnih i posjećenih cestovnih moto utrka za Prvenstvo Hrvatske , a ideja je začeta upravo u Auto-moto-društvu Rovinj iz koje je proizašao Moto klub Rovinj kao organizator ,tada na čelu sa Zdenkom Kutinjačem, uz svestranu pomoć gospode Smoljana i Stojimirova.
Brojni su vozači prolazili kroz klub, ali istinska legenda svakako je Mario Delmoro, trofejni automobilist, višestruki prvak, jedan od simbola kultnog Istarskog relija, rekorder u godinama nastupa na najvećoj istarskoj priredbi, brdskoj utrci „Buzetski dani“, koji se danas kao sportski sudac vratio u aktivnost uvijek mu matičnog kluba Pula-Rovinj. Posljednjih godina sportsku povijest ispisuju neke mlađe i nove generacije, a višestruki naslovi državnih prvaka u različitim disciplinama nisu samo odlika ekipe, već i pojedinaca, poput bračnog para Ive i Nenada Damarije, braće Hrvoja i Domagoja Belinića, Marka Mirosavljevića i brojnih drugih.

Nekada znakovita pomoć Žutog fiće (foto arhiva)

SPI U SLUŽBI ČLANSTVA DANJU I NOĆU
Aktivnost AK Pula-Rovinj posebno se očituje kroz rad s djecom, Službe pomoći i informacija na cesti – SPI, obuci vozača svih kategorija, sportskim aktivnostima te djelatnostima vezanim uz turizam i neophodnih potreba građana i javnih službi.
Na inicijativu tadašnjeg predsjednika Vlade Drndića 1989.godine pokrenuta gradnja novog objekta na Monvidalu, današnja Štiglićeva ulica, a dan svečanog otvaranja 13.travnja 1991.godine povijesni je za pulski klub tim više jer je je istog dana upravo u Puli izglasan i donesen novi Statut Hrvatskog autokluba. Značajniji strateški preustroj i razvoj Autokluba uslijedio je potom pod predsjedavanjem Vitomira Bolkovića, u periodu stasanja samostalne Hrvatske.
– Kraj 1991. i početak 1992. godine znakovit je po postignutom sporazumu, odnosno udruživanju ili interesnoj integraciji između Autokluba Pula u djelatnosti pomoć na cesti, Autokluba Rovinj u djelatnost autoškole i tadašnje samostalne Autoškole u Puli, što je rezultiralo osnivanjem i aktiviranjem trgovačkog društva Auto SL 91 d.o.o. Pula kroz koju su te djelatnosti objedinjene u cilju potreba racionalizacije i izdvajanja dijela poslovanja. Razdoblje posljednjih desetak godina dijelimo na dva dijela – u prvom dijelu do 2013/2014. bili smo suočeni s posrednim efektima ekonomske krize, internim organizacijskim, kadrovskim i strukturnim problemima, koji su sada za nama. U međuvremenu smo putem naše tvrtke investirali i u projekt Invalid Plus, osposobljavanje za vozače osoba s invaliditetom, u kojem smo imali podršku Županije i poslovnih partnera. Predmetna aktivnost je našu tvrtku Auto SL 91 od strane Međunarodne udruge poslodavaca uvrstila u međunarodni katalog poslodavaca koji su primjer dobre prakse Društveno odgovornog poslovanja za 2015. godinu, među renomirane svjetske kompanije.

MARIO DELMORO (snimio M.Krpan)

Poduzete mjere i aktivnosti u posljednje četiri godine rezultirale su pozitivnim trendovima u poslovanju autokluba i trgovačkog društva , a broj članova raste u kontinuitetu pa se tako stabilizirao i s ponosom ističemo brojku od preko 5500 članova, čime smo svrstani u sam vrh udruga članica HAK-a po broju članstva – ponosno je zaključio svečarski govor Ljubomir Cerovac.
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO MILKI BILIĆ
Jubilej Autokluba Pula-Rovinj zaokružen je dodjelom priznanja za doprinos i suradnju brojnim organizacijama i pojedincima. Tako su pored nacionalnih asocijacija Hrvatskog autokluba i Hrvatskog auto i karting saveza, priznanja dobili Istarska županije, gradovi i turističke zajednice Pula i Rovinj, Ured državne uprave Istarske županije, Policijska uprava Istarska, kao i 17 klubova u sustavu HAK-a. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Milki Bilić, osobi koja je životni vijek posvetila preventivi i značajno doprinijela ustroju tog segmenta djelovanja pulskog autokluba, dok su za pojedinačni doprinos i rad tijekom desetljeća djelovanja kluba zaslužni: Tarcizio Bastijanić, Aldo Skira, Petar Mirković, Frančeska Dabiron,Kristina Stanić,Katica Dujmović,Diego Radešić,Vjekoslav Marjanović i Luka Belić
70 godina Autokluba Pula-Rovinj obilježeno je u neposrednoj blizini bivše lokacije Kluba iz kojeg su se pokretale povijesno značajne aktivnosti za razvoj prometa Pule i Istre, tamo još davne 1904., preko 1934. i 1948. godine i bez obzira na druga nacionalna obilježja, znakovlja i zastava, uvijek su u pitanju to bile osobe , pojedinci, volonteri,entuzijasti inicijatori za boljitak sredine u kojoj su živjeli i radili. I samo tako, prijegornim radom stiže se do jubileja, do rezultata koji su temelj budućnosti. Za neko novo jubilarno okupljanje.Kroz, 10,.. 20 godina,….

Ekipa Autokluba Pula-Rovinj (snimio M.Krpan)

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net