Obilježeno formiranje I. Istarske brigade ”Vladimir Gortan” @ Učka

Arhiva Liburnija.net

Pred 69 su godina i borci i delegati na ovo isto mjesto došli otprilike iz istih mjesta kao i vi danas. Razlika je bila samo u tome što su oni do ovdje, dospjeli pješačeći i po nekoliko dana, k tome još i pod neprestanom opasnošću od neprijateljskih zasjeda – kazao je Oleg Mandić.

Učka – Tradicionalno obilježavanje formiranja I. Istarske brigade ”Vladimir Gortan”, koje se svakog 1. travnja održava ispred nekadašnjeg INA-inog odmarališta na Učki, ove je godine na Uskrsni ponedjeljak okupilo osamdesetak učesnika iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Usprkos hladnom vremenu, na nekadašnja događanja podsjetili su Dinko Tamarut, predsjednik SABA Primorsko-goranske županije te Tomo Ravnić, predsjednik SABA Istarske županije, a skup se nastavio jednako tradicionalnim druženjem u restoranu ”Kinkela” u Bregima.

– Pred 69 su godina i borci i delegati na ovo isto mjesto došli otprilike iz istih mjesta kao i vi danas. Razlika je bila samo u tome što su oni do ovdje, dospjeli pješačeći i po nekoliko dana, k tome još i pod neprestanom opasnošću od neprijateljskih zasjeda. Tome je prethodilo razdoblje koje je i na našem, opatijskom području karakteriziralo naglo bujanje partizanskih oružanih jedinica. Stvorena je bila već i jedna veća jedinica – ”Učka”, pa onda 9. četa zvana ”Lovranska”. A tek je bilo par mjeseci prošlo od II. zasjedanja AVNOJ-a kada je potvrđena odluka ZAVNOH-a o sjedinjenju Istre i drugih otuđenih hrvatskih krajeva sa maticom zemljom Hrvatskom u novoj Jugoslaviji. Time je bilo de facto rješeno i pitanje opatijskog područja, kazao je u uvodu Oleg Mandić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Opatije.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!