Obilježite Svjetski dan srca uz zdrave kolačiće, zumbu i predavanja @ Rijeka

zdrav_kolac_zdravo_srce

Pri izradi slastica postoji potpuna sloboda kreativnosti, tek uz preporuku o izbjegavanju korištenja hidrogeniziranih masnoća (margarina) i bijelog šećera, te davanja prednosti maslinovom ulju.

Rijeka – Kreni putem zdravog srca, moto je kojim se promovira Svjetski dan srca, a koji će se nizom programa obilježiti i u Rijeci u organizaciji regionalne podružnice Hrvatskog kardiološkog društva.

– Poticanje fizičke aktivnost i zdrave prehrane, te zabrana pušenja – načela su koja svakoj obitelji i svakom pojedincu, u kontinuitetu od djetinjstva do duboke starosti omogućavaju život sa zdravim srcem, a ovaj je dan naša prilika i obaveza podsjetiti na to, kazali su predsjednik HKD Rijeka Alen Ružić i tajnik organizacije Vjekoslav Tomulić.

svjetski_dan_srca_alen_ruzic

Tako će se ove nedjelje, 29. rujna, održati tri povezana događanja. U 11 sati kreće ”Vježbajmo na otvorenom”, zumba akcija za građanstvo ispred Gradske vijećnice Grada Rijeke, uz voditeljicu Andreu Šuvak.

Nekoliko metara dalje, u samoj gradskoj vijećnici u 11.30 sati počinje predavanje ”Zrnca za znanje i zdravlje – popularna znanost za građanstvo” na kojoj će prof. dr. sc. Alen Ružić govoriti na temu ”Maslinovo ulje – osnov zdrave i pametne prehrane“, Dean Mistura obradit će temu ”Magija tijela – promjene tijekom vježbanja”, a Vjekoslav Tomulić održat će predavanje naslovljeno ”Stent daruje život”. Centralni dio manifestacije predstavlja akcija ”Zdravi kolač za zdravo srce”.

– Nakon javnih poziva, kolači koje će prirediti naši građani prikupljat će se u Filodrammatici na Korzu od 10.30 do 12.30 sati. Pri izradi slastica postoji potpuna sloboda kreativnosti, tek uz preporuku o izbjegavanju korištenja hidrogeniziranih masnoća (margarina) i bijelog šećera, te davanja prednosti maslinovom ulju. Svaki kolač koji stigne na natječaj treba imati priložen popis sastojaka i kratku uputu za pripremu. Od 12.30 do 14 sati Filodrammatica će biti mjesto održavanja izložbe prispjelih kolača, a u 14 sati će prosudbeno povjerenstvo proglasiti najbolji kolač čiji će autor(ica) dobiti nagradu sponzora Scipin fizioterapije i fitness-centra: mjesečnu članarinu za vibracijski trening. Zbirka prispjelih recepata uz stručno će se uredništvo i recenziju naknadno javno objaviti. Prosudbeno povjerenstvo čine: voditelj kuhinje hotela Bevanda u Opatiji, kardiologica Ana Radić, kardiolog prof. dr. sc. Žarko Mavrić, klinički psiholog Karin Kuljanić, te novinarke Slavica Mrkić – Modrić iz Novog lista i Lea Domijan Fišter s Radio Rijeke, kazali su organizatori.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!