Oblak: Nerazumljivo forsiranje štetnog ugovora @ Matulji

Zenil Oblak

Vrlo je upitna argumentacija načelnika da je odobrenje zaduženja bilo potrebno kako bi se Općina mogla javljati na natječaje za razvoj poduzetničkih zona jer bi Ppćina u vlasništvo terena došla tek 2017. godine po uplati cjelokupne svote.

Matulji – Zajam u visini od 11,5 milijuna kuna, kojim se trebala otplatiti naknada Hrvatskim šumama za Miklaviju, bio je povod burne rasprave na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća.

Međutim, reakcije se niti nakon završetka nisu primirile, već su tijekom proteklih dana svoje stavove prema javnosti ”odaslale” brojne političke opcije.

Reagirao je i nezavisni vijećnik Zenil Oblak, čije priopćenje u cijelosti prenosimo u nastavku teksta.

Forsiranje kreditnog zaduženja Općine Matulji na posljednjoj sjednici vijeća od strane načelnika Ćikovića, u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna kuna, najočitiji je primjer opasnog igranja i nesavjesnog upravljanja sa poreznim sredstvima građana. Predlagati vijeću kreditni aranžman u visini lihvarske kamate od 7,5% i s uvjetima kakve je ponudila državna tvrtka Hrvatske šume, a istovremeno propustiti situaciju iz 2011. godine kada je još bilo na raspolaganju tada neiskorištenih, a danas upitnih 32 milijuna kuna u Credo banci, te uz činjenicu da se to čini dva mjeseca prije izbora, u najmanju je ruku neodgovorno i krajnje nekorektno prema sugrađanima.

Nadalje, potpuno je nerazumljivo opterećivati proračun u novim okolnostima u kojima Vlada RH upravo provodi usvajanje Zakona o strateškim investicijama, a u koje projekt RZ Miklavija nesumljivo spada. U Matuljima se, najčešće u predizborne svrhe, o realizaciji RZ Miklavija govori već desetak godina i umjesto da se sada pričeka razvoj situacije oko eventualnog pronalaženja strateškog partnera i pokretanja projekta s državne razine, načelnik svojom reakcijom na Vijeću ”da će nam država uzet prostor” pokazuje svu jad i bijedu hrvatske politike. Kamo sreće da država pokrene projekt i da se na njemu zaposli veliki broj građana naše općine ali i šire okolice! Nadalje, vrlo je upitna argumentacija načelnika da je odobrenje zaduženja bilo potrebno kako bi se Općina mogla javljati na natječaje za razvoj poduzetničkih zona jer bi Općina u vlasništvo terena došla tek 2017. godine po uplati cjelokupne svote. Koliko je prijedlog zaduženja bio loš i štetan po općinu Matulji pokazalo je i glasanje u kojem je čak i novi partner koalicije, oporbeni IDS, glasao protiv istog ali i još jednom potvrdilo činjenicu da je koalicija SDP-HNS-IDS sklepana iz straha i da će biti vrlo upitna u realizaciji projekata koje će ponuditi na izborima.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net