Obrt put do uspjeha – Prezentacija i promocija obrtničkih zanimanja sutra u sportskoj dvorani @ Matulji

Mario Ćiković, Dušan Mušćo, Josip Dedić, Robert Stanić i Miloš Dekleva

Mario Ćiković, Dušan Mušćo, Josip Dedić, Robert Stanić i Miloš Dekleva

Na info – punktu biti će osigurano dovoljno promidžbenog materijala vezano za obrtnička zanimanja koji će biti dostupni svim posjetiocima manifestacije, a učenicima vjerujemo olakšati odabir zanimanja po završetku osnovne škole.

Matulji – Prezentacija i promocija obrtničkih zanimanja, na području Liburnije, pod nazivom “Obrt – put do uspjeha” održati će se u matuljskoj sportskoj dvorani ovog četvrtka, 7. svibnja, u vremenu od 10 do 16 sati, najavili su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Mario Ćiković načelnik općine Matulji, Josip Dedić predsjednik UO Liburnije, Dušan Mušćo tajnik UO Liburnije, Robert Stanić predsjednik CEH-a proizvodnog obrta i Miloš iz CEH-a ugostitelja.

Arhiva

Arhiva

Prezentacija i promocija obrtničkih zanimanja “Permani 2015” održava se već osmi put zaredom, s tendencijom da pređe u tradiciju održavanja svake godine u svibnju mjesecu – pred kraj školske godine, kada se učenici osmih razreda osnovnih škola i opredjeljuju za svoje daljnje školovanje.

U program prezentacije uključene su sve obrtničke škole iz naše regije (Obrtnička škola, Graditeljska škola za industriju i obrt, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Ugostiteljska škola, Trgovačka i tekstilna škola te Poljoprivredna škola Poreč), a zamišljeno je da se i ove godine održe obrtničke radionice po različitim strukama kako bi se učenicima osmih razreda osnovnih škola što zornije prikazala obrtnička zanimanja.tako da se u matuljskoj dvorani očekuje dolazak petstotinjak srednjoškolaca, budućih obrtnika.

Objedinjavanje praktičnog prikaza pojedinog zanata i prezentacije obrtničkih škola pokazalo se i do sada kao vrlo učinkovito rješenje i za učenike osmih razreda osnovnih škola vrlo interesantno. Tijekom trajanja manifestacije biti će putem video platna prikazivani programi obrtničkih škola i prikazi funkcioniranja obrtničkih radionica. Također, bit će pokazano puno starinskih zanata u koje na mala vrata ulazi kompjutorska tehnologija obzirom da škole još uvijek nemaju mogućnost učenicima prezentirati takvu kompjutorsku tehnologiju, stoga je ovo dobra prilika da mladi dobiju osnovni uvid u budućnost zanatstva. Po završetku manifestacije planira se tiskati Katalog koji će poslužiti kao poveznica svih sudionika nakon manifestacije a naročito učenicima radi lakšeg ostvarivanja kontakata. Kvalitetnom animacijom i poticajnim stipendijama za deficitarna obrtnička zanimanja, stvoriti će se pretpostavke da se što veći broj učenika opredijeli upravo za obrtnička zanimanja.

Ekipa iz restorana Stara  pošta

Ekipa iz restorana Stara pošta

Na info – punktu biti će osigurano dovoljno promidžbenog materijala vezano za obrtnička zanimanja koji će biti dostupni svim posjetiocima manifestacije, a učenicima vjerujemo olakšati odabir zanimanja po završetku osnovne škole.

Kvalitetnom animacijom i poticajnim stipendijama za deficitarna obrtnička zanimanja, stvoriti će se pretpostavke da se što veći broj učenika opredijeli upravo za obrtnička zanimanja. Primorsko – goranska županija i lokalne jedinice s područja liburnije putem potpore u realizaciji projekta ”Matulji“, povoljnih kreditnih linija za obrtnike i stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja, daju svoj značajan doprinos prosperitetu obrtništva u cjelini.

Vjerujemo da će se i putem projekta “Matulji” – prezentacije i promocije obrtničkih zanimanja, osigurati dodatni broj učenika za obrtničke škole, a time i dovoljan broj budućih zanatlija koji će sačuvati obrtnička zanimanja od daljnjeg osipanja.

Za organizirani posjet učenika Matuljima biti će osigurana prijevozna sredstva, autobusi kao i prethodnih godina, dok će se u 12 sati predstaviti projekt ”Cesta domaće hrani“ prezentacijom jela iz padela naših nona uz učešće obrtnika – ugostitelja s područja općine Matulji i učenika Ugostiteljske škole Opatija.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!