Od 1. siječnja voda poskupljuje za kunu po kubiku @ Liburnija

Razlog poskupljenja je dizanje naknada Hrvatskim vodama na ukupno 2,70 kuna po kubičnom metru, zbog kojeg će kubik vode u čitavoj Hrvatskoj biti jednu kunu skuplji.

Opatija, Matulji, Kastav, Lovran, Mošćenička Draga – Računi za vodu od početka 2013. godine bit će znatno veći nego u ovoj godini na izmaku. Razlog tome odluka je Hrvatskih voda, kojom se podiže naknada za korištenje voda i naknada za zaštitu voda, što su prihodi državne institucije koja vodnim resursima upravlja. Drugim riječima, prihod povećanih računa neće ići na ”konto” Komunalca, već onaj Hrvatskih voda, koji se – u konačnici – opet vraća u naš kraju, budući da je tijekom 2012. godine uloženo više od stotinu milijuna kuna u infrastrukturu vodoopskrbe i kanalizacije, i to se uglavnom odnosi na sredstva koja su 90 posto nepovratna.

No, čini se da će Hrvatske vode dio tih sredstava ipak ”vratiti” povećanjem naknada – naknada za zaštitu voda od 0.90 kuna povećava se za 0.45 kuna te je sada 1.35 kuna po kubiku, naknada za korištenje voda od 0.80 kuna povećava se za 0.55 kuna te je sada također 1.35 kuna po kubiku – što sve skupa znači da će građani po kubičnom metru vode plaćati jednu kunu više nego tijekom 2012. godine.

Međutim, zahvaljujući pojeftinjenju vode u ožujku ove godine, tijekom 2013. godine cijena vode ipak će biti nešto niža nego prije dvije godine.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net