'Od blatne kupke do wellnessa' @ HMT Opatija

toplice_smOpatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, ovog četvrtka, 29. srpnja 2010. u vili Angiolini u Opatiji s početkom u 20 sati održati će se svečano otvorenje izložbe ”Od blatne kupke do wellnessa“, Razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.
Počeci turizma u Hrvatskoj vezani su upravo za zdravstveni i lječilišni turizam koji se intenzivnije razvija od sredine 19. stoljeća.

Liburnija.net: Krapinske toplice

Liburnija.net: Krapinske toplice


Temelji se na tradiciji već poznatih centara s izvorima termomineralne vode u kontinentalnom dijelu zemlje, dok se s druge strane u priobalju od kraja 19. stoljeća razvijaju nova, moderna lječilišna i kupališna mjesta u kojima su dostupne terapijske i balneološke metode liječenja na osnovi blagotvornih prirodnih činitelja: blage klime, mora, sunca, zraka, pijeska i mediteranskog raslinja.
Na jadransku obalu lječilišni gosti počinju organizirano dolaziti krajem 19. stoljeća, ponajprije zahvaljujući boljoj prometnoj povezanosti s većim gradovima, što je bio preduvjet za razvoj turizma.
Osnivaju se Društva za poljepšanje mjesta, započinje sustavna izgradnja hotelskih i lječilišnih građevina i popratnih zgrada, te komunalne infrastrukture. Plansko ulaganje u lječilišni turizam započinje u Opatiji gdje je 1884. sagrađen najstariji hotel na hrvatskom Jadranu namjenski građen za turiste (hotel Kvarner), te je 1889. godine Opatija zakonom proglašena morskim klimatskim lječilištem.
Liburnija.net: Lipik

Liburnija.net: Lipik


Zatim se razvijaju i druga klimatska lječilišta u Lovranu, Crikvenici, Rovinju, Brijunima, otocima Lošinju, Hvaru.
Izvori termomineralne vode koji se nalaze se pretežito u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Većinom su poznate još u antičkom razdoblju. Tijekom 18. i 19. stoljeća započinje razvoj toplica i modernog topličkog turizma koji koristi ljekovitost termalnih i mineralnih izvora.
Na području Varaždina, Topuskog, Tuhelja, Stubice, Sutinskog, Krapine, Daruvara i Lipika podižu se mnoge lječilišne zgrade, kupke i hoteli. Također, toplice postaju prostor javnog gradskog života i okupljalište gdje se održavaju koncerti i ostali društveni događaji.
Izuzetak su Istarske toplice, te dva sumporna izvora u Splitu (Splitske toplice) i Mokošica u nedaleko Dubrovnika.
Izložba će biti otvorena do veljače 2011. godine.
Liburnija.net: Splitske toplice

Liburnija.net: Splitske toplice


Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Turistički plakat u Hrvatskoj @ HMT Opatija
HMT – Arheologija i turizam u Hrvatskoj
Vaclav Anderle @ Šporer
Izložba Ive Kajzera @ Bristol
VIDEO: Otvorenje sezone izložbom kamelija @ Miramar
Kamelije se vraćaju na Opatijsku rivijeru… a najljepša je?
Umijeće češljanja @ Hrvatski muzej turizma
FOTO: Svečano otvoren Festival kave
Alpsko-mediteranski dijalozi
FOTO: Lucio Vidotto – Ukradeni trenuci

error: Content is protected !!