Od planiranja zločina do stoljeća genocida – teme na 5. Danima antifašizma @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Oleg Mandić predstavio je program 5.dana antifašizma, koji se sada po peti puta za redom odvijaju po uhodanoj špranci – prvi dan rezerviran je za filmsku projekciju i raspravu o široj temi koju otvara, a ovog puta tema je ”Planiranje zločina”, a film ”Zavjera” Franka Piersona, dok će u raspravi sudjelovati Neven Šantić i Dragan Rubeša.

Opatija – Jubilarni, 5. Dani antifašizma održat će se u drugoj polovici ovog tjedna, od srijede 12. do petka 14. ožujka, a njihov program jučer je najavljen na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali zamjenici gradonačelnika Opatije Marina Gašparić i Fernando Kirigin, predsjednik opatijske UABA-e Oleg Mandić, ravnateljica Gimnazije Eugen Kumičić Ivanka Škarić, te direktor Kanala Ri Neven Šantić.

Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin uvodno je istakao važnost ovog događanja, čiju su realizaciju omogućili Grad Opatija, Primorsko-goranska županije te TZ grada Opatije, i koji je ubrzo po osnivanju poprimio konture događaja što premašuje okvire sredine u kojoj je nastao. Kirigin je ovom prigodom čestitao Olegu Mandiću, dugogodišnjem predsjedniku opatijske UABA-e na njegovu kontiunuitetu na čelu ove organizacije, te naporu i trudu koji ulaže, ne samo u razvoj zajednice preko razvijanja ideje antifašizma, već i u modernizaciji metoda rada ove Udruge, posebno kroz angažman mladih u okviru projekata što ih organizira UABA Opatije.

Oleg Mandić predstavio je program 5.dana antifašizma, koji se sada po peti puta za redom odvijaju po uhodanoj špranci – prvi dan rezerviran je za filmsku projekciju i raspravu o široj temi koju otvara, a ovog puta tema je ”Planiranje zločina”, a film ”Zavjera” Franka Piersona, dok će u raspravi sudjelovati Neven Šantić i Dragan Rubeša.

Neven Šantić i Oleg Mandić

Neven Šantić i Oleg Mandić

Drugi dan, četvrtak, posvećen je mladima, a ove godine na njemu će biti održana prezentacija projekta ”Mladi za mlade” u kojemu su sudjelovali i opatijski gimnazijalci, dok će zadnjeg dana, u petak, centralni događaj biti okrugli stol na temu ”Stoljeće genocida” na kojem će sudjelovati Žarko Puhovski, Renato Matić i Vjeran Pavlaković, te govoriti o pitanjima kao što su masovni zločini od Armenije do BiH i Ruande, proizlazi li genocid iz ljudske prirode ili prirode politike, i je li zločin u ostvarivanju političkog cilja neizbježan.

Ravnateljica Gimnazije Eugen Kumičić Ivanka Škarić istakla je kako bi škola vjerojatno jako teško samostalno mogla organizirati ovakve programe, gdje učenici kroz istraživački rad upoznaju materiju, a tako i najbolje uče, naprije zbog financijskih razloga, tako da je suradnja s opatijskom UABA uz podršku Grada Opatije dragocjena, pa Gimnazija može u ovom dijelu istraživanja nastaviti i u buduće s tematikom istraživanja.

Poznati riječki novinar i kolimnist Neven Šantić, koji je moderator okruglog stola zadnjeg dana održavanja Dana antifašizma, istakao je kako su film i tribina usko povezani.

– Ove godine projicira se film ”Zavjera” koji je vjeran prikaz konferencije iz 1942. koja se održala pokraj Berlina, po naputku Hitlera. Na njoj su sudjelovale odgovorne osobe, rapravljajući o ”konačnom rješenju” pitanja Židova. Nakon te konferencije industrija zločina krenula je geometrijskom progresijom kroz niz logora po Europi, sa dogovorenim rješenjem. Film je drastičan prikaz kako se zločin planirao i realizirao, zaključio je Šantić.

Tribina, odnosno panel diskusija, ponukana je rezimeom 20. stoljeća gdje se ispostavilo da unatoč dosegu civilizacije u kojem živimo, stoljeće iza nas nosi pridjev ”stoljeća genocida”. Kako su istaknuli sudionici, glavno načelo Dana antifašizma je da na povijesno bliskim primjerima sumiramo i propitkujemo antifašizam i njegovu oprtunost protiv sila zla, koliko su ta pitanja danas aktualna i koliko smo sigurni da se to zlo neće vratiti.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!