Od RetroOpatije i klapa do Letnje Balinjerade – Predstavljen bogat program proslave Dana Grada @ Opatija

Popularna Balinjerada dobit će svoje ljetno izdanje...

Popularna Balinjerada dobit će svoje ljetno izdanje…

Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin najavio je brojna sportska događanja oko Dana Grada; od regate Homo si bordižat, Sveučilišnih igara do Intercars Učka 2016.

Opatija – Velikom zabavom RetrOpatija i smotrom klapa na Veprincu ove subote, 9. srpnja, započet će obilježavanje Dana Grada Opatije koje će trajati sve do kraja mjeseca, odnosno do 29. srpnja.

Retropatija

Retropatija

Na predstavljanju programa koje je u Villi Angiolini okupilo desetak govornika, direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić kazala je da će u sklopu RetrOpatije bogati programi za najmlađe početi već od 12 sati na Maloj sceni Ljetne pozornice. Glazbeno retropatijsko putovanje završit će na Ljetnoj pozornici velikom zabavom uz popularne hitove disco glazbe. Carski grad ove će se godine odvijati na 20 lokacija u centru grada, a program maniefstacije počinje tjedan dana nakon RetrOpatije – 16. srpnja u 21 sat.

– Velika scena Ljetne pozornice uoči Dana Grada ugostit će Gala koncert opernih arija i koncert Tribute to Frank Sinatra, a 28. srpnja državni akademski folklorni ansambl iz Rusije nastupit će sa spektaklom Beriozka, rekla je ravnateljica Festivala Rajna Miloš.

Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin najavio je brojna sportska događanja oko Dana Grada; od regate Homo si bordižat, Sveučilišnih igara do Intercars Učka 2016. Sportsko-rekreativna događanja povodom Dana Grada koja kreću ove subote, i traju do 24. srpnja, predstavio je Dalibor Korenić ispred Kluba za športsku rekreaciju Gorovo, pritom istaknuvši da je ovo već četrnaesta godina od kada Klub kontinuirano organizira događanja povodom Dana Grada.

Vjeko Alilović, kao jedan od suorganizatora Ljetne Balinjerade, najavio je da će se ova manifestacija održati u večernjim satima 23. srpnja, na već poznatoj trasi od Hotela Bristol do Hotela Mozart. Ljetna Balinjerada imat će novi produkcijski pristup, prijenos uživo putem interneta, staza utrke bit će posebno osvjetljena, a vožnja će biti omogućena i svim zainteresiranim posjetiteljima. Duško Jeličić Dule pozvao je svih na Ljetnu Balinjeradu, pritom iskazavši zadovoljstvo što se je dugogodišnja ideja napokon pretočila u stvarnost.

S jučerašnje tiskovne...

S jučerašnje tiskovne…

Dan zaštitnika Opatije, blagdan sv. Jakova, centralni je dan obilježavanja Dana Grada. Već u 8 sati ujutro svečano će se ispred gradske tržnice podignuti zastava sv. Jakova. Sat vremena kasnije započinje druženje pod nazivom Obrtnici svome gradu uz glazbu i podjelu 500 porcija ribljeg rižota dok će posjetitelje zabavljati Dule i Bonaca, rekao je Mauricio Počekaj, potpredsjednik Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.
Društvo Naša djeca Opatija na Dana Grada Opatije organizirat će kreativan i interaktivan program za djecu, roditelje i goste pod nazivom Kartulina ‘z Opatije. U 18 sati, ispred Vile Angioline, volonteri DND-a Opatija, odjeveni u odjeću karakterističnu za početak 20. stoljeća, povest će velike i male posjetitelje u bogatu opatijsku povijest služeći se raznim rekvizitima poput naočala, starinskih kupaćih kostima, perika, šešira i sl. rekla je Ana Jantolek.

Župnik Ivan Tambolaš predstavio je trodnevni vjerski dio programa uoči 25. srpnja. Na Dan sv. Jakova najavljena je tradicionalna svečana procesija ulicama grada, kojoj prethodi svečana misa u 19 sati. Nakon procesije ispred crkve sv. Jakova održat će se druženje za građane, a kojemu se tradicionalno priključuje i Grad Opatija s glazbom i tortom koju poklanja svim gostima. U 21,30 sati program se od crkve sv. Jakova seli samo dvadesetak metara dalje – u Portić, gdje će uz samo more nastupiti Klapa Baladur.

Dan nakon blagdana sv. Jakova, slijedi blagdan sv. Ane – zaštitnice mjesta Volosko, čiji je župnik Petar Belanić predstavio događanja u Voloskom. I župa Volosko imat će trodnevna zbivanja uoči centralnog dana obilježavanja blagdana svoje zaštitnice. U utorak, 26. srpnja, nakon mise koja počinje u 18 sati, slijedi svečana procesija, a nakon procesije u 20,30 sati na redu je druženje uz glazbu.

Cjelovit program proslave Dana Grada Opatije, sa čak tridesetak događanja, dostupan je na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!