Od sportskih igri i izložbi do Dječjeg dana i Festivala smijeha: Bogatim programom Kastav će obilježiti svoj Dan grada

Upravo svečanim otvorenjem Kastavskih sportskih igara, u srijedu 30. svibnja u 18 sati u sportskoj dvorani, započet će program proslave Dana grada, a igre će trajati sve do 10. lipnja i okupiti brojne sudionike u nizu disciplina – od nogometa i košarke do šaha i stolnog tenisa.

Kastav – Program proslave Dana Grada Kastva, koji će se slaviti od 30. svibnja pa do 15. lipnja, predstavljen je jučer na tiskovnoj konferenciji na Fortici na kojoj su, uz gradonačelnika Mateja Mostarca i predsjednika Vijeća Zemira Delića, sudjelovali Helena Ninković Budimlja, ravnateljica DV Vladimir Nazor i predsjednica Udruge KKL, direktorica TZ Kastav Dolores Kukurin, predsjednica Društva „Naša djeca“ Kastav Jadranka Cetina te Bloger Krule uime organizatora Festivala smijeha.

– Obilježavanje ove svečanosti, u kojoj naš grad slavi 25 godina samostalnosti, već je zapravo počelo jer nedavno smo imali program proslave Jelenine, na koji će se nadovezati i ova proslava samog Dana grada koji se obilježava 6. lipnja. Dio programa već je i krenuo, pa tako smo već imali izlučna natjecanja za 55. Kastavske sportske igre, kazao je Mostarac.

Upravo svečanim otvorenjem Kastavskih sportskih igara, u srijedu 30. svibnja u 18 sati u sportskoj dvorani, započet će program proslave Dana grada, a igre će trajati sve do 10. lipnja i okupiti brojne sudionike u nizu disciplina – od nogometa i košarke do šaha i stolnog tenisa. Program će se nastaviti 1. lipnja projekcijom filma „Neželjena baština“ Irene Škorić o sudbini spomenika antifašističke borbe, u 18 sati u gradskoj vijećnici, nakon čega će se – u 19 sati istog dana – održati otvorenje izložbe „Zaboravljeni“ autorice Georgette Yvette Ponte u Galeriji Svete Trojice.

– Izložba je posvećena poznatim i manje poznatim ličnostima riječkog područja od kojih su neki potpuno zaboravljeni. Otvorit će ju Duško Šibl, poznati hrvatski slikar, a u glazbenom će dijelu nastupiti Claudo Frank i violinisti Glazbenog odjela kastasvke osnovne škole, kazali su organizatori.

Vikend je posvećen sportskim događanjima, jer u subotu se održavaju 43. Kastafski kros i 14. memorijalna utrka Zehrid Kadrić – Zeko, kao i 3. Kastavska biciklijada „Z bicikletun po Loze i Lužine“. Nedjelja će pripasti najmlađima, jer već od 9 sati počinje „Dječji dan“ koji će uključiti niz kreativnih i zabavnih radionica, Miću slikarsku delavnicu, predstavu za djecu „Palačinka mog života“, nastup mažoretkinja i navijačica i druge zanimljive aktivnosti. U večernjim satima istog dana održat će se koncert „Susret u svedahu“ na Crekvini, s početkom u 20 sati.

U ponedjeljak, 4. lipnja Kastav će ugostiti događanje „Bolje vas našli“ u sklopu programa 27 susjedstava EPK Rijeka, a tada će se u 18 sati predstaviti zavičajna slikovnica „Zgubjena pupica“ Dragice Stanić. Dan kasnije, u utorak, 5. lipnja održat će se predstavljenje 22. Zbornika Kastavštine u Gradskoj vijećnici, s početkom u 19 sati.

Sam Dan Grada Kastva slavi se 6. lipnja od 16.30 sati, uz polaganje vijenaca na gradskom groblju i Banovom križu, svetu misu, promenadni koncert Glazbenog društva Spinčići i svečanu sjednicu Gradskog vijeća na Crekvini.

– Drago mi je da imamo priliku za njegov 25 rođendan naš grad predstaviti u pravom svjetlu i pobrinuti se da svi koji nešto kvalitetno rade i trude se u Kastvu dobiju prostora za prezentaciju svog rada, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Zemir Delić.

Vikend od 8. do 10. lipnja proteći će u znaku Festivala smijeha, a u subotu, 9. lipnja održat će se i sportski susreti umirovljenika, prezentacije dječje karte Kastva te međunarodni festival puhačkih orkestara, dok će u nedjelju 10. lipnja Spelološka udruga Estavela održati demonstraciju speleoloških tehnika na Fortici.

I tjedan nakon toga obilježit će brojna događanja – u ponedjeljak 11. lipnja održat će se prezentacija vatrogasne opreme i vozila u jutarnjim satima te završna priredba učenika kastavske osnovne škole u večernjim satima, u utorak će završne priredbe održati vrtići Mavrica i Halugica, a u četvrtak Dječji vrtić Vladimir Nazor. U četvrtak, 14. lipnja na Crekvini će se s početkom u 19 sati održati koncert „Zakantajno po domaću, Halubje – Kastvu“, a program će zaključiti Pogovor o kastavskim učiteljima u petak, 15. lipnja u 19 sati u Gradskoj vijećnici.

Davor Žic / PodUčkun.net