Od voća i povrća do bioloških sredstava za čišćenje i energetskih pločica: Najavljen 7. sajam Zeleni Kastav

Nekoliko dana nakon sajma, točnije 12. svibnja u 19 sati, održat će se novo predavanje u ciklusu ”Hranom do zdravlja”. Dr. med. Dora Pulšek u Gradskoj vijećnici obradit će temu nazvanu ”Kako kreirati jestivu šumu”.

Kastav – Sedmo izdanje sajma Zeleni Kastav, u organizaciji Grupe solidarne razmjene, održat će se na Trgu Fortica u ponedjeljak 8. svibnja u vremenu od 16 do 20 sati. Na sajmu će se predstaviti više od dvadeset certificiranih i necertificiranih proizvođača zdravih i domaćih proizvoda, koji će ponuditi uistinu široku paletu proizvoda – od mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća, jaja, brašna i kruha, do meda, pekmeza, sokova i sirupa, ali i zanimljivih kompleksnih proizvoda poput bio sredstava za čišćenje ili energetskih pločica.

Uz moto ”Večeras ne kuham!” organizirana je ponuda mesnih i vegeterijanskih jela, uz domaći kruh, koje stvara bistro Loža od visokokvalitetnih namirnica sa sajma. Prostor sajma ukrasit će izložba radova djece iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, koja će se predstaviti slikama voća i povrća.

– Na svakom izdanju sajma predstavljamo rad i proizvode dvoje naših uzgajivača, a ovaj će puta to biti OPG Brolich iz Malog Trojstva pored Bjelovara i OPG Iva Ćulumović (Ivy’s sweet lavander) iz Veprinca. Na svakom sajmu imamo i nove ponuđače, jer interes za predstavljanjem raste. Tako će premijeru na Zelenom Kastvu imati OPG Brolich iz Malog Trojstva pored Bjelovara s proizvodima od aronije, First in d.o.o. iz Rijeke s energetskim pločicama First in the Raw, OPG Komparić Marko iz Marčane sa sirupima, sadnicama, smokvenjacima, pekmezima od smokava i drugog voća, kazala je Zeleni pozdrav, koordinatorica sajma Andreja Ratković.

Nekoliko dana nakon sajma, točnije 12. svibnja u 19 sati, održat će se novo predavanje u ciklusu ”Hranom do zdravlja”. Dr. med. Dora Pulšek u Gradskoj vijećnici obradit će temu nazvanu ”Kako kreirati jestivu šumu”.

– Ako razmišljate o uzgoju hrane, koji ne traži stalni nadzor i puno uloženog vremena, možda će vam se dopasti ideja da na svom zemljištu zasadite jestivu šumu. Martin Crawford iz Velike Britanije zasadio je prije 20-tak godina šumski vrt, kroz koji u bilo koje doba godine dođeš, prošećeš se i nabereš košaru plodova. Stečeno znanje i iskustvo Martin Crawford prenosi na radionicama koje održava na svom imanju. Dora Polšek iz Zagreba sudjelovala je na trodnevnoj radionici. Najavljeno predavanje obuhvatit će konkretne principe dizajniranja i izgradnje šumskog vrta te prezentirati uspješne primjere već postojećih sustava iz svijeta, kazala je Ratković, napomenuvši da je ulaz na predavanje slobodan.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!