ERSTE AD

[FOTO/VIDEO] Odana počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca u more u luci Opatija

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja danas je obilježen polaganjem vijenaca u čast poginulim braniteljima 

Opatija – U Opatiji je i ove godine, sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi, održana proslava jednog od najvažnijih datuma suvremene hrvatske povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao i 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

– Naši Opatijci su se u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obranu domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom ponosimo. No, nažalost, nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima.

S područja Liburnije njih je 16-orica dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. S ponosom Grad Opatija i ove godine obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i naša je dužnost generacije koje dolaze podsjećati na činjenice koje su dovele do stvaranja moderne hrvatske države, od agresije na Hrvatsku, obrambenog Domovinskog rata do konačne pobjede.

Nažalost, ove godine nisam mogao građane pozvati da nam se pridruže na svečanoj proslavi, zbog epidemioloških pravila, no ostajemo u nadi da će iduće godine opet sve biti kao prije pandemije, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija održano je jutros, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja, a pojedini će članovi Udruge obići sva posljednja počivališta svojih suboraca, kazao je Marko Lovretić, predsjednik opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Na sam praznik, u četvrtak 5. kolovoza u 10 sati bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje u Župnoj crkvi svete Ane u Voloskom. Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja bit će održana u 19,00 sati na Slatini, uz intoniranje državne himne i podizanje zastava, u prisustvu zastavnog voda.

error: Content is protected !!