Odgajateljice i radnici Dječjeg vrtića traže povećanje plaća i zapošljavanje asistenata za rad s djecom s posebnim potrebama @ Matulji

Dječji vrtić Matulji

Prema riječima sindikalne povjerenice Radojke Limpić Marmilić, ukoliko se hitno ne nađe rješenja za zapošljavanjem troje asistenata, koliko ih trenutačno treba, vrtić više neće moći raditi s djecom s posebnim potrebama koja su već upisana, što znači da će se ugovori morati raskinuti, a roditelji će ostati bez skrbi za svoje mališane.

Matulji – Smanjena primanja i neadekvatni uvjeti rada, osobito s djecom s posebnim potrebama, problemi su koji muče odgojiteljice Dječjeg vrtića Matulji, a zbog kojih su se obratili Općini Matulji kao osnivaču ustanove sa zahtjevom za povećanje plaća i zapošljavanje asistenata.

– Nama su plaće u nekoliko navrata smanjivane od 2009. godine, tako da su sada desetak posto niže nego što bi inače bile. Zato smo tražili da se predvidi u proračunu za iduću godinu sredstva za povećanje plaća svih djelatnika Dječjeg vrtića Matulji, za šest posto. No, još je veći problem činjenica da nemamo asistenata za djecu s posebnim potrebama, pa s njima rade kolegice koje odrađuju pripravnički staž, što je potpuno neadekvatno. Ne samo da one tako ne obavljaju ono što se od njih očekuje, dakle da se educiraju za rad u struci, nego i nemaju odgovarajuće kvalifikacije za rad s djecom koja traže posebne uvjete, kazala je sindikalna povjerenica Dječjeg vrtića Radojka Limpić Marmilić.

Prema njenim riječima, ukoliko se hitno ne nađe rješenja za zapošljavanjem troje asistenata, koliko ih trenutačno treba, vrtić više neće moći raditi s djecom s posebnim potrebama koja su već upisana, što znači da će se ugovori morati raskinuti, a roditelji će ostati bez skrbi za svoje mališane. Trošak zapošljavanja troje asistenata, na godišnjoj razini, iznosio bi oko 140 tisuća kuna, odnosno mjesečni trošak po asistentu iznosi 2.600 kuna.

– Cijena vrtića povećana je 2011. godine na 675 kuna, za stotinjak kuna, a roditelji su mislili da će se to barem dijelom odnositi i na rast plaća djelatnika, no to se nije dogodilo. Ne samo da nam plaće nisu rasle u proteklih osam godina, nego su i nekoliko puta smanjene, stoga tražimo da se taj pad dijelom ispravi, pogotovo jer plaće rastu i kolegicama u okruženju, kazala je Limpić Marmilić, naglasivši da bi godišnji trošak povećanja plaća iznosio oko 620 tisuća kuna za sedamdesetak djelatnika koliko Dječji vrtić Matulji trenutačno zapošljava.

Prema riječima sindikalne povjerenice, odgajateljice kvalitetno rade i dobivaju pohvale od roditelja, ali i ulažu u svoje obrazovanje, što nije adekvatno valorizirano od strane Općine.

– Šest kolegica steklo je visoku stručnu spremu, što znači da su završili petogodišnje studije. U velikom broju gradova i općina takve odgajateljice, koje dodatno ulažu u svoje znanje i struku, dobivaju i nagradu u vidu povećanja plaće, iako to nije regulirano od strane Ministarstva, no u Matuljima toga nema, što je propust koji bi valjalo ispraviti. Nažalost, Općina Matulji promatra vrtić samo kao trošak, ne razmišljajući o tome da je dječji vrtić osnova svakog rasta i napretka – ako pozivamo ljude da ostanu u Matuljima, da ovdje žive i rade, moramo im osigurati kvalitetne uvjete u predškolskom odgoju. Umjesto toga, odustaje se od proširenja planiranih vrtićkih kapaciteta pa smo ove godine imali 35 neupisane djece, kazala je Limpić Marmilić.

Zamjenica načelnika Općine Matulji zadužena za društvene djelatnosti, Eni Šebalj, kazala je kako Općina Matulji neće dozvoliti da djeca s posebnim potrebama ostanu nezbrinuta.

– Osobama za pomoć i njegu djece s teškoćama u razvoju koji su na stručnom osposobljavanju u DV Matulji, a stručno usavršavanje im prestaje početkom studenog Općina Matulji financirat će nastavak njihovog rada u DV Matulji do konca 2017. godine, a za sljedeću godinu problem će se rješavati kroz novi Proračun Općine Matulji za 2018. koje će donijeti Općinsko vijeće Općine Matulji, kazala je Šebalj.

Naglasila je da će o povećanju plaća odgajateljica i djelatnika vrtića odlučivati također Općinsko vijeće.

– U tijeku je izrada Proračuna za 2018. godinu te će o svi segmentima proračuna pa tako i povećanu plaća odgajateljica raspravljati Općinsko vijeće Općine Matulji koje smo tijekom protekle sjednice vijeća upoznali sa zahtjevom odgajateljica DV Matulji za povećanje plaća, zaključila je Šebalj.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net