Odgođena odluka o ‘koncesiji za ležaljke’ u Ičićima, Marea zaprijetila tužbom zbog izgubljene dobiti

S obzirom da je donošenje odluke ipak odgođeno, usprkos upozorenju odvjetnika tvrtke Marea, treba tek vidjeti hoće li tvrtka supruge opatijskog gradonačelnika doista i podnijeti tužbu za naknadu štete od Grada Opatije.

Opatija – Tko će dobiti priliku iznajmljivati ležaljke na plaži Ičići predstojeće sezone još uvijek nije poznato, jer Vijeće za koncesijska odobrenja na svojoj je nedavnoj sjednici odgodilo odluku o koncesijskom odobrenju za tu djelatnost. U „igri“ su tvrtka Sunčana Opatija, iza koje stoji gradski vijećnik Igor Puž te tvrtka Marea u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge gradonačelnika Dujmića, koja već desetljećima obavlja ovu djelatnost na ičićanskoj plaži.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća, predsjednik Danko Žitinić objasnio je kako se nisu stekli uvjeti za odluku, budući da Vijeće još uvijek čeka odluku Upravnog suda temeljem žalbe koju je podnijela Sunčana Opatija. Naime, ova je tvrtka prva predala zahtjev za dodjelom koncesijskog odobrenja, prije Nove godine, pa je isprva bio odbijen zbog dosadašnje prakse Vijeća da valjanim zahtjevima smatra samo one pristigle u godini na koju se odnosi Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom. Međutim, drugostupanjsko tijelo, odnosno služba nadležnog ministarstva, ustvrdila je kako je taj kriterij Vijeća bio pogrešan, jer Godišnji plan stupa na snagu danom kada ga, na prijedlog gradonačelnika Opatije, potvrdi nadležni županijski upravni odjel. Istom odlukom, ministarstvo je zaključilo kako zahtjev Sunčane Opatije treba odbaciti zbog toga što nije točno definirana mikrolokacija na plaži Ičići za koju se podnosi te jer nije dostavljen dokaz o vlasništvu nad ležaljkama i suncobranima. Protiv tog rješenja Sunčana Opatija pokrenula je upravni spor, stoga se sada čeka sudsko rješenje prije nastavka postupka.

Govoreći pred Vijećem, Puž se požalio na opstrukciju od strane gradskih stručnih službi, ističući kako prilikom prijave nije uspio pravovremeno dobiti tražene informacije o Godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom, ali i kako su informacije koje je dobio bile pogrešne.

– Ako ja kao gradski vijećnik nisam uspio dobiti informacije, mogu misliti kako je tek drugim građanima koji se pokušavaju javljati za koncesijska odobrenja. Tražio sam uvid u Godišnji plan, ali dobio sam ga tek nakon što sam poslao zahtjev za koncesijskim odobrenjem, stoga nisam mogao niti navesti točnu mikrolokaciju. Također, kada sam uputio pitanje na Gradskom vijeću kada se najranije mogu predati zahtjevi, pročelnica Helena Masarić kazala je da je to 2. siječnja. Usprkos tome, odlučio sam predati zahtjev 21. prosinca, a u pisarnici mi ga isprve nisu htjeli niti primiti jer su rekli da je prerano. A kada sam 2. siječnja došao predati drugi zahtjev u zgradu Grada, tamo je već bila gospođa Dujmić koja je očito imala pravu informaciju i povlašten pristup gradskoj upravi. Kada sam pitao trebam li dostaviti dokaze, voditeljica Odsjeka za komunalno-pravne i pomoćne poslove Ksenija Gunja kazala mi je da to nije potrebno i da u zadnjih osam godina nitko nije zahtjev dostavljao s dokazima o vlasništvu, rekao je Puž.

Žitinić je kazao kako ta obveza stoji u zakonu, neovisno o dosadašnjim praksama Vijeća. Istaknuo je i kako se slaže s Pužom da su sadašnji zakonski propisi, po principu „tko prvi njemu koncesija“, neadekvatni, ali i kako je taj zakon jedino što postoji i po njemu se Vijeće mora ravnati.

Aktualnim stanjem nije bila zadovoljna niti „druga strana“ u tom postupku, tvrtka Marea, koju je na jučerašnjoj sjednici Vijeća predstavljala odvjetnica Tina Brajković iz odvjetničkog ureda Poldan, Gatara i suradnici. Štoviše, u predstavci Vijeću, odvjetnici su tražili „žurni nastavak postupka budući da ne postoje razlozi za prekid istoga“, a čak su i najavili mogućnost zahtjeva za naknadom štete od Grada Opatije.

– Jedini način na koji može, kako za Grad Opatiju, tako i za tvrtku Marea, nastati velika financijska šteta jest kad bi se doista udovoljilo nezakonitom prijedlogu za odgodu donošenja odluke. Štetu bi svakako trpjelo i društvo Marea budući da njezin pravodoban, uredan i u skladu sa zakonom podneseni zahtjev ne bi uopće došao na razmatranje iako je nesporno da je isti u skladu sa zakonom i da treba biti usvojen. Izgubljenu dobit za 2019. godinu u tom slučaju društvo Marea može potraživati od Grada Opatije, stoji u dopisu.

S obzirom da je donošenje odluke ipak odgođeno, usprkos upozorenju odvjetnika tvrtke Marea, treba tek vidjeti hoće li tvrtka supruge opatijskog gradonačelnika doista i podnijeti tužbu za naknadu štete od Grada Opatije.

 

error: Content is protected !!