Odgođeni Heritage konferencija, WineRi i Sajam Relax Adria, trail utrka 100 milja Istre za sada ide po planu

Srđan Brajčić, Nikola Cvjetović

Najveći sportski događaj u Istri, a to je trail utrka 100 milja Istre, zasad još nije otkazan. Utrka bi se trebala održavati od 17. do 19. travnja, i to diljem Istre – od Labina preko Lovrana do Umaga. Jedan dionica ove utrke, ona od 128 kilometara, štoviše svoj start ima upravo u Lovranu, i to 17. travnja.

Opatija – Nakon odgode Heritage konferencije koja se od sutra trebala održavati u Opatiji, još jedna velika i značajna manifestacija otkazana je zbog preporuka o okupljanjima. Naime, sajam Relax Adria koji se trebao održati od 12. do 14. ožujka u sportskoj dvorani Marino Cvetković otkazan je do daljnjeg.

– Unatoč velikom trudu, dobroj volji i želji da održimo sajam Relax Adria, isti smo zbog novih okolnosti vezanih uz corona virus nažalost morali otkazati. Vjerujemo da će uskoro ovi trenuci biti iza nas, te da će se sajam održati u drugom terminu o kojem ćete biti obaviješteni. Zahvaljujemo na podršci i razumijevanju, poručili su iz Relax Adria Teama.

– Uz najbolju namjeru i organizacijske napore za održavanjem IV. međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 13.-14.3.2020., a nakon savjetovanja sa Stožerom civilne zaštite Primorsko – goranske županije, a u svrhu društveno odgovornog ponašanja, zbog eksponencijalnog širenja virusa COVID-19, održavanje festivala se prolongira na 13.-14.11.2020. u Rijeci. Žao nam je što smo u visokoj fazi organizacije prisiljeni otkazati festival, ali smatramo da je taj potez u ovom trenutku najodgovorniji. Pravovremeno ćemo vas obavijestiti o detaljima održavanja festivala u studenome, poručili su organizatori sajma.

Prema informacijama s terena organizatori manifestacija te institucije svakodnevno prate preporuke stožera civilne zaštite.

Tako je odlučeno da sve do 14. travnja u Istarskoj županiji neće biti sportskih i kulturnih manifestacija, čak se traži od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatvaranje škola i vrtića, što su dosad najradikalnije mjere sprječavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj. Načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac apelirao je danas naime da Nacionalni stožer pooštri sigurnosne mjere u Istri, u kojoj je jučer evidentirana 13. osoba u Hrvatskoj s koronavirusom. Još je jedna pod nadzorom. Osim toga, blizina Italije, dakle države koja je najviše pogođena koronavirusom i u kojoj dramatično raste broj i oboljelih i umrlih, utjecala je na donošenje ovako oštrih mjera koje bi trebale spriječiti širenje zareze u našoj zemlji.

Organizatori kulturnih i sportskih događaja u Istri, kao i u ostatku Hrvatske, prisiljeni su otkazati ili odgoditi svoje manifestacije, što je uvijek nezahvalno i nepopularno. No, situacija s virusom postaje sve ozbiljnija. Međutim, najveći sportski događaj u Istri, a to je trail utrka 100 milja Istre, zasad još nije otkazan. Utrka bi se trebala održavati od 17. do 19. travnja, i to diljem Istre – od Labina preko Lovrana do Umaga. Jedan dionica ove utrke, ona od 128 kilometara, štoviše svoj start ima upravo u Lovranu, i to 17. travnja. Organizator 100 milja Istre putem društvenih mreža danas je vrlo jasno upozorio natjecatelje da će konačno odluku o utrci donijeti u dogovoru s mjerodavnim institucijama.

“Trenutno je u Hrvatskoj situacija pod nadzorom. Provode se svi zdravstveni postupci kako bi se obuzdalo širenje virusa. Pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu s lokalnim i zdravstvenim vlastima. Budući da se utrka održava za šest tjedana, nemamo točne informacije o tome hoće li se utrka održati. Trenutno nema zahtjeva od hrvatske Vlade da se otkaže ovaj događaj. Međutim, u sljedećim danima nastavit ćemo savjetovati se s nadležnim institucijama. Obavijestit ćemo vas putem našeg portala i društvenih mreža o svemu, poručili su organizatori utrke.

Dakle, 100 milja Istre zasad nije ni otkazan, ni odgođen, odnosno održava se u predviđenom terminu od 17. do 19. travnja. Svi njegovi sudionici, a riječ je dakle o 2.000 trkača, među kojima je ponovo puno onih koji dolaze iz Primorsko-goranske županije, moraju biti spremni na sve scenarije.

error: Content is protected !!