Odluke o komunalnoj naknadi pred sudom javnosti – Predlaže se poskupljenje boda od 65 posto @ Matulji

Poskupljenje načelnik Ćiković obrazlaže povećanim troškovima komunalnog održavanja, koji iznose oko 7,5 milijuna kuna, dok se od komunalne naknade prikupi oko 4,6 milijuna kuna godišnje.

Matulji – Komunalna naknada, odnosno njena visina, mogla bi ponovo biti „vruća“ politička tema pred kraj godine u Matuljima, gdje su na javno savjetovanje puštena dva dokumenta koja se bave ovom tematikom.

Naime, početkom kolovoza stupio je na snagu novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji donosi određene novine u sustav komunalne naknade, a najveća je ta da se umjesto mjesečno, komunalna naknada obračunava na godišnjoj razini. Ovisno o visini komunalne naknade, ovaj će se namet plaćati jednokratno ili u najviše 12 godišnjih rata, u slučaju kada je taj trošak veći od 800 kuna. Prema obrazloženju odluke, novi bi Zakon trebao poboljšati naplatu komunalne naknade, jer uvodi mogućnost da se u slučaju zakašnjele prijave obveznika komunalne naknade ona naplati od dana nastanka obaveze, a dosad je bio slučaj da se može naplatiti obveza samo od početka tekuće godine. Drugim riječima, obveznici komunalne naknade koji budu „otezali“ s prijavama, mogli bi se „natovariti“ na vrat višegodišnje troškove, jer ne mogu – kao dosad – računati da će dio tih obveza „otići u zastaru“. Rok za očitovanje javnosti o novoj odluci o komunalnoj naknadi je do 12. studenog, a tekst odluke i obrazloženje dostupni su na službenim općinskim stranicama.

No, puno važnije novine – barem što se tiče iznosa komunalne naknade koju će plaćati matuljski građani i gospodarstvenici – donosi druga odluka koja je također stavljena na javno savjetovanje: ona o vrijednosti boda komunalne naknade.

Naime, trenutačna vrijednost boda komunalne naknade iznosi 0,3 kune po kvadratnom metru nekretnine. S obzirom da se umjesto mjesečnog, novim zakonom uvodi godišnji obračun, cijena bi tako iznosila 3,6 kuna po „kvadratu“. Međutim, novim prijedlogom odluke koji potpisuje načelnik Mario Ćiković, predlaže se veći iznos – 5,87 kuna po kvadratu, zbog čega bi trošak komunalne naknade za Matuljce porastao za gotovo dvije trećine, odnosno 65 posto!

Poskupljenje načelnik Ćiković obrazlaže povećanim troškovima komunalnog održavanja, koji iznose oko 7,5 milijuna kuna, dok se od komunalne naknade prikupi oko 4,6 milijuna kuna godišnje.
Javno savjetovanje otvoreno je do 22. listopada.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net