Odražno tematsko predavanje ”Predviđanje trendova u gospodarstvu RH u 2017. godini”

hgk rijeka predavanje 2017 (2)

O očekivanim kretanjima kamatnih stopa i tečaja u RH, monetarnoj politici najrazvijenijih zemalja i implikacijama na gospodarstvo Hrvatske u 2017. govorio je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske Banke d.d.

Rijeka – U prostorijama HGK ŽK Rijeka danas je održana proširena sjednica Strukovne skupine za financijsku djelatnost i djelatnost osiguranja, u sklopu koje je održano i tematsko predavanje „Predviđanje trendova u gospodarstvu RH u 2017. godini.“

Sudionicima su se uvodno obratili Zlatko Mičetić, zamjenik predsjednika HGK ŽK Rijeka i Ante Vranješ, predsjednik Strukove skupine za financijsku djelatnost i osiguranja. Plan rada navedene Strukovne skupine za 2017. godinu usvojen je u cijelosti.

hgk rijeka predavanje 2017 (1)

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK upoznao je nazočne sa stanjem gospodarstva u RH s posebnim naglaskom na temeljne makroekonomske pokazatelje. O očekivanim kretanjima kamatnih stopa i tečaja u RH, monetarnoj politici najrazvijenijih zemalja i implikacijama na gospodarstvo Hrvatske u 2017. govorio je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske Banke d.d.

2015. godina je bila prva godina tehničkog napuštanja recesije, a svi relevantni izvori procjenjuju i daljnji rast. Međutim, taj rast ostaje uglavnom ispod razine rasta ostalih članica EU, što dovodi do daljnjeg zaostajanja u razvijenosti naspram prosječne razvijenosti EU zemalja. Naime, Hrvatskoj, koja je tijekom kriznih godina izgubila 11% BDP-a, potrebne su više stope rasta samo da bi kompenzirala zaostajanje za 2008. godinom, odnosno posljednjom godinom gospodarskog rasta. Hrvatska kao visoko rizično gospodarstvo (dvije razine ispod investicijskog statusa) te sa značajnim dospijećima javnog duga u srednjoročnom razdoblju ostaje visoko osjetljiva na eventualne poremećaje na globalnim financijskim tržištima. Početak gospodarskog oporavka u Hrvatskoj započeo s pojavom očekivanja o implementaciji nekonvencionalnih mjera ESB-a, (Europske središnje banke), međutim pozitivan utjecaj na dinamiziranje gospodarske aktivnosti u zemljama EU pozitivno se odrazilo i na domaće gospodarstvo kroz rast robnog izvoza i prihoda od turizma.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!