Održan 4. regionalni Forum obiteljskog smještaja Primorsko-goranske županije @ Ika

Predavanja su obuhvatila aktualne teme namijenjene mikropoduzetnicima u turizmu od značaja za unapređenje kvalitete ponude privatnog smještaja.

Ika – U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Rijeka na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je 4. regionalni Forum obiteljskog smještaja. Na skupu kojem je nazočilo gotovo 100 sudionika  predavanja je održalo 14 predavača, predstavnika institucionalnog i realnog sektora. Predavanja su obuhvatila aktualne teme namijenjene mikropoduzetnicima u turizmu od značaja za unapređenje kvalitete ponude privatnog smještaja.

U ime domaćina Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu  skup je pozdravila prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, dekanica posebno ističući doprinos obiteljskog smještaja u produljenju turističke sezone  te je najavila je i 5. međunarodnu znanstvenu konferenciju ToSEE u organizaciji Fakulteta koja će se održati od 16. do 18. svibnja u Opatiji.

Upravo iz razloga kontinuiranog porasta potražnje za privatnim smještajem, pri HGK-ŽK Rijeka već više od 20 godina uspješno djeluje Sekcija obiteljskog smještaja. Sekcija okuplja članice – pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, s ciljem artikuliranja  poteškoća u njihovom poslovanju, pružanja potpore pri rješavanju istih te promicanja zajedničkih interesa na lokalnoj i nacionalnoj razini. S jednakom namjerom ŽK Rijeka četvrtu godinu za redom uspješno organizira regionalni Forum obiteljskog smještaja namijenjen upravo obiteljskim mikropoduzetnicima u turizmu.

Ovogodišnji Forum otvorio je predsjednik HGK ŽK Rijeka prof.emerit.dr.sc. Vidoje Vujić, naglasivši da o zadovoljstvu gostiju koji posjećuju našu Županiju svjedoči upravo činjenica da je tijekom 2018. godine u odnosu na 2017. PGŽ posjetilo 4% više gostiju (3 milijuna dolazaka) koji su ostvarili 2% više noćenja (19 milijuna noćenja). U apsolutnim brojkama porast noćenja u odnosu na 2017. iznosi 400.000, a u odnosu na 2016. godinu čak 2 milijuna (12% više). I u 2018. godini se nastavlja trend potražnje za smještajem više kategorije. Značajan je podatak da je čak 40% noćenja ostvareno upravo u jedinicama obiteljskog smještaja (7,6 milijuna noćenja). Kampovi su na drugom mjestu, s 3,7 milijuna i udjelom od 20%, dok je hotelski smještaj tek na trećem mjestu, s 3,6 milijuna noćenja i udjelom od 19%.

Budući da se već dulje vrijeme javlja trend ‘što veći broj zvjezdica – veća popunjenost’, a u posljednje dvije godine se broj obiteljskih smještajnih kapaciteta s pet zvjezdica udvostručio, naglasio je da su regionalni forumi u organizaciji Županijskih komora HGK izvrsna prilika za pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvima da se još bolje pripreme za nadolazeću sezonu te podignu kvalitetu svojih usluga.

Prof.dr. sc. Zenko Cerović, predsjednik Sekcije obiteljskog smještaja HGK ŽK Rijeka istaknuo je da je u Primorsko – goranskoj županiji registrirano više od 12.000 iznajmljivača te da je oko 65 000 – 70 000 osoba direktno uključeno u pružanje usluga obiteljskog smještaja. U ime domaćina Foruma, prisutnima se obratila i dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana te zahvalila HGK ŽK Rijeka što je za mjesto održavanja FOS-a izabrala upravo Fakultet. Istaknula je doprinos privatnog smještaja u produljenju turističke sezone te najavila 5. Međunarodnu znanstvenu konferenciju ToSEE ‘Kreiranje inovativnog turističkog doživljaja: Put prema produljenju turističke sezone’, koja će se u organizaciju FMTU-a održati od 16-18. svibnja u Opatiji. Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije također je istaknula važnost privatnog smještaja u ukupnoj turističkoj ponudi Županije te istaknula da se najveći dio dolazaka odnosi upravo na boravak u privatnom smještaju. U svom se uvodnom izlaganju osvrnula i na projekt Kvarner Family te napomenula da je Primorsko – goranska Županija još prije dvije godine otvorila kreditnu liniju koja se odnosi na financiranje privatnih iznajmljivača. Na kraju plenarnog dijela Foruma, prisutnima se obratio i  NJ.E. Ponomarev Alexander Leonidovich, veleposlanik Republike Bjelarus u Budimpešti. Zahvalio se na gostoprimstvu te istaknuo brojne mogućnosti poboljšanja gospodarskih odnosa između Hrvatske i Republike Bjelarus,  posebice u području povećanja turističkog prometa dviju zemalja.

U izlagačkom dijelu ovogodišnjeg FOS-a nastupilo je 14 predavača, predstavnika institucionalnog i realnog sektora, a predavanja su obuhvatila aktualne teme namijenjene mikropoduzetnicima u turizmu. Tako su sudionici Foruma upoznati sa programima obrazovanja za iznajmljivače obiteljskog smještaja, projektom unapređenja kvalitete i promocije obiteljskog smještaja  – Kvarner Family te sa važnošću booking portala u turizmu. Predstavljeni su i novi kreditne linije namijenjene pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu Ministarstva turizma i HBOR-a. Bilo je govora i o tržišnim trendovima i novim marketinškim mogućnostima  unapređenja prodaje kapaciteta obiteljskog smještaj, o važnosti održavanja bazena i kontroli kvalitete vode, o preventivnim zdravstvenim programima kao dodanoj vrijednosti turističke ponude i drugim temama od značaja za dionike u domeni obiteljskog smještaja.

 

 

error: Content is protected !!