Održan drugi Dan akcije @ Opatija

dan_akcije_2011…projektne zadatke na temu ”Mladi za mlade” radilo je četrdeset učenika i učenica iz četiri opatijske srednje škole…
Opatija – Drugi Dan akcije, centralni dio projekta ”Mislim globalno, djelujem lokalno” koji provode Udruga Delta i GONG, jučer je u Opatiji okupio četrdeset učenika i učenica iz četiri opatijske srednje škole.
Učenici su podijeljeni u četiri grupe, sa zadatkom da osmisle jedan projekt na temu ”Mladi za mlade”, a događaje tijekom čitavog dana pratila je i peta, novinarska grupa.
Evo jednog od njihovih izvještaja, koji je napisala članica novinarske grupe Mateja Mostarac.
Razgovorom s jednim od glavnih organizatora, Igorom Bajokom, saznali smo zapravo kako je do projekta došlo, te što se od njega očekuje u budućnosti. Prije sedam godina, Gong je organizirao studijsko putovanje u Amsterdam s ciljem da se posjeti institut za javnu politiku koji je provodio projekt ”Find your way in local goverment” koji je kao glavni cilj imao poticanje mladih na aktivno uključenje na lokalnoj razini. Po uzoru na tu ideju, nastao je Dan Akcije, nadodaje Bajok. Gong je prvi puta ovakav projekt proveo u gradu Rijeci, zahvaljujući velikom odazivu i uspješnosti projekta, ideja se nastavila dalje te osim u Rijeci, Dan Akcije provodi se i u Opatiji i Pazinu, objašnjava Bajok. Nadalje, kao glavne ciljeve Bajok navodi da se učenici nastoje upoznati s djelovanjem lokalne samouprave, razviju prezentacijske tehnike govorenja, nauče kako pravilno raspolagati s javnim sredstvima te ono najbitnije – kroz rad uče se odgovornosti. Glavni pokazatelji da projekt uistinu djeluje, je taj da se projekt provodi i ove godine te da mlad ljudi koji su bili uključeni prošle godine također i ove godine aktivno sudjeluju u projektu.
Pobjedu je nakon demokratske rasprave u ”vijeću učenika” odnijela grupa ”Peta kolona” koja će svoj projekt realizirati početkom svibnja u Ičićima. O čemu se radi, napisala je članica novinarske grupe Elena Mujakić.
Projektni prijedlog pete grupe imena ”5. kolona”, pod nazivom ”Tražimo se” sadrži humanitarni turnir u paintballu koji bi se održao u Auto campu Ičići . Cilj projekta je prvenstveno humanitarna akcija odnosno pomoć odjelu dječje onkologije u Rijeci, a i promoviranje paintballa. Projekt je namijenjen mladoj populaciji, a vrijeme provedbe je početak 5. mjeseca.
Ostale izvještaje i fotografije s Dana akcije, koje je pripremila novinarska grupa, možete pronaći na službenom blogu.
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Roberta Jurčić
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!