Održan online panel s temom ‘Koliko košta digitalizacija poduzetnika?’ u organizaciji Aestus grupe

Direktorica Microsofta Hrvatska, Tatjana Skoko, smatra kako su poduzeća koja su prepoznala važnost ulaganja u tehnologiju dočekala izazove spremnija i bila otpornija. -Istraživanja su pokazala da je prepoznata strateška važnost tehnologije kao jedna kritična komponenta u stvaranju inovativnosti i konkurentnosti, važnija od stvaranja troškovne učinkovitosti, rekla je Skoko.

Rijeka – Riječka Aestus grupa, u četvrtak, 25. ožujka organizirala je online događanje s temom „Koliko košta digitalizacija poduzetnika“. Na panel raspravi svoja su iskustva podijelili Tomislav Car, osnivač tvrtke Infinum, Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, Mirko Grošić, osnivač tvrtke Geotech te Aleksandra Ignatoski, voditeljica razvoja proizvoda Aestus Grupe.

Za vrijeme panela, sudionici su pričali o iskustvu rasta i razvoja svojih kompanija u Hrvatskoj, potrebi i mogućnostima za digitalizaciju te koje su prednosti digitalizacije iskusili tijekom razvoja poslovanja. Također, gospođa Skoko je podijelila više informacija oko općenitog stupnja digitalizacije malih i mikro poduzeća dok su predstavnici Aestus Grupe predstavili svoje rješenje za digitalizaciju računovodstva – Parra aplikaciju, ali i mogućnosti financiranja koje pružaju fondovi Europske Unije pomoću koji je digitalizacija postala dostupna svima.

U panel raspravi koju je moderirao suosnivač Aestus Grupe, Danko Žitinić, sudionici online eventa su imali priliku čuti zašto se Infinum, jedno od najuspješnijih hrvatskih IT poduzeća, odlučio ulagati u interne sustave i digitalizaciju.

-Ono što nam se dogodilo je to da smo shvatili koje procese želimo digitalizirati, automatizirati i pratiti kroz softver. Nismo našli alat koji nam to omogućava, a s obzirom da smo development firma razvili smo svoj proizvod – Productive. Odlučili smo ga komercijalizirati jer može poslužiti i drugima, a s druge strane ulaganje u njegov razvoj nam se drugačije ne bi isplatilo, rekao je Tomislav Car iz Infinuma.

Car se osvrnuo i na pitanje koliko su usluge IT konzultanata dostupne mikro i malim poduzećima u RH. -Softver kao proizvod postaje sve skuplji i složeniji. Tržište i plaće konstantno rastu tako da je to veliki problem za male poduzetnike koji bi htjeli imati alat prilagođen svom poslovanju, zaključuje Car.

Direktorica Microsofta Hrvatska, Tatjana Skoko, smatra kako su poduzeća koja su prepoznala važnost ulaganja u tehnologiju dočekala izazove spremnija i bila otpornija. -Istraživanja su pokazala da je prepoznata strateška važnost tehnologije kao jedna kritična komponenta u stvaranju inovativnosti i konkurentnosti, važnija od stvaranja troškovne učinkovitosti, rekla je Skoko.

Direktorica hrvatske podružnice IT diva spomenula je i kako se većina malih i srednje velikih poduzeća oslanjaju na rješenja u oblaku (engl. Cloud) te na taj način brzo i učinkovito osiguravaju efikasnost i inovativnost u svojem poslovanju. Skoko je zaključila da će se takve navike, koje donose novu vrijednost poslovanju, zadržati i u budućnosti te da su ovakve prilike dokazale nužnost digitalne transformacije poduzeća.

Raspravljalo se i o razini sigurnosti podataka koji se čuvaju na lokalnom serveru u usporedbi s razinom sigurnosti podataka čuvanih u oblaku. Iako mnogi to ne čine, poduzetnici koji svoje podatke čuvaju u vlastitom aranžmanu, na svojim računalima ili unutar vlastitog prostora morali bi zadužiti zaposlenike za održavanje i sigurnost istih. -Migracija na oblak poduzetniku pruža Microsoftovu zaštitu sveukupne digitalne infrastrukture uz visoku razinu transparentnosti za čiju sigurnost brine više od 3500 naših cybersecurty eksperata, istaknula je Tatjana Skoko.

Upravo na takvom, sigurnom ‘oblaku’, podatke svojih klijenata drži i Aestus računovodstvo. Anticipiranje poslovnih rezultata i mogućnost pogleda u prošlost odnosa s partnerima ključan je faktor u odnosu klijenta i računovodstva.

Osnivač Geotecha Mirko Grošić, klijent je Aestus računovodstva koji je od početka suradnje imao jedan uvjet – da se poslovne knjige vode u ‘oblaku’. Geotech se bavi projektiranjem, nadzorom i savjetovanjem u geotehničkom inženjerstvu, a u poslovanju koriste sve više digitalnih alata. Grošić je kroz razgovor izrazio kako mu je jedna od najbitnijih faktora u poslovanju mogućnost anticipiranja rezultata poslovanja u budućnosti.

-Sustav koji koristim u svojoj firmi treba biti spreman na promjene u budućnosti. Pregled poslovanja u oblaku omogućava upravo to – u bilo kojem trenutku mogu pristupiti bilo kojoj informaciji, od bilo kuda te na temelju njih procijeniti ono što slijedi, rekao je  Mirko Grošić.

Grošić je također istaknuo i važnost odnosa poduzetnika i računovodstvenog servisa naglasivši kako za njega kvalitetno računovodstvo mora poduzetniku osigurati pregled aktivnosti poslovanja u prošlosti, prethodnih aktivnosti vezanih uz određene kupce i dobavljače.

Usporedio je i klasične računovodstvene servise s Aestus računovodstvom koje svojim klijentima omogućuje pristup informacijama bilo gdje i bilo kad, koristeći mobitel, tablet ili računalo. „Aestus razmišlja proaktivnije. Imamo isti mindset. Sviđa mi se što gledamo u istom smjeru – u budućnost.“.

Danko Žitinić, suosnivač Aestus Grupe, iznio je pregled mogućnosti za korištenje kreditnih i bespovratnih sredstava u sklopu fondova Europske unije u 2021. godini. Mikro, mali i srednji poduzetnici na taj način mogu financirati ulaganja u digitalizaciju poslovanja te nadoknaditi manjak raspoloživih novčanih sredstava. -Prvi natječaj stiže već polovicom ove godine i odgovoran je za ulaganja u digitalni razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća kao i u dostizanje zelenih ciljeva. Dodjeljivat će se od petsto tisuća do sedam i pol milijuna kuna po projektu poduzećima u prerađivačkoj industriji, rekao je Danko Žitinić.

Žitinić je istaknuo i da je iznimno bitno pripremiti se na vrijeme za natječaje, te je pozvao poduzetnike da se jave iskusnom Aestus Consulting timu.

Aleksandra Ignatoski, voditeljica razvoja proizvoda u Aestus timu, predstavila je Parru – aplikaciju za praćenje poslovanja namijenjenu klijentima Aestus računovodstva.-Računovodstvo već danas prikuplja ključne poslovne podatke, ali ih koristi primarno u svrhu zadovoljavanja poreznih propisa i zakona. Istovremeno u poduzećima sjedi netko i pokušava u Excelici popisati sve ono što knjigovodstvo već ima. Zato naša digitalizacija kreće u koraku prikupljanja podataka. Svi dokumenti se unose u sustav u digitalnom obliku – bilo da ste ih poslali putem Aestus kurira pa ih mi obradimo ili ste ih već poslali u digitalnom obliku, kazala je Aleksandra Ignatoski.

Osim klasičnih poslova koje se očekuju od računovodstva poput predaje financijskih izvještaja, digitalno računovodstvo daje korisnicima mogućnost praćenja podataka u stvarnom vremenu kroz Parra aplikaciju.

-Bio to iznos porezne obaveze, jesu li plaćeni računi, financijska projekcija za naredni period ili dokument koji je inače duboko u nekom registratoru – sve to sad poduzetnik s Parrom može vidjeti iz svog ureda, ili s mobitela na plaži, istaknula je Ignatoski.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net