Održan trening ‘Povezivanje mogućnosti na zeleni način’

zmergo_crikvenica_2013 (1)

Organizator treninga je udruga Žmergo iz Opatije zajedno sa svojim EU partnerima: Ecologists Without Borders iz Slovenije, International Institute for the Development of Citizenship iz Italije, Centru Tbexbix iz Malte i Association 3.2.1 iz Francuske.

Opatija / Crikvenica – Povezivanje mladih Europe kroz učenje, dijeljenje iskustva, ideje za nove projekte i suradnju, povezivanje s lokalnom zajednicom (izložba i predstava), posjet lokalnom komunalnom poduzeću i odlagalištu otpada, kao i upoznavanje s radom energetske zadruge i važnošću obnovljivih izvora energije (solarnim panelima)…sve to i mnogo više omogućio je trening ”Povezivanje mogućnosti na zeleni način“, koji je financiran od strane Europske unije, kroz program Mladi na djelu.

zmergo_crikvenica_2013 (2)

Organizator treninga je udruga Žmergo iz Opatije zajedno sa svojim EU partnerima: Ecologists Without Borders iz Slovenije, International Institute for the Development of Citizenship iz Italije, Centru Tbexbix iz Malte i Association 3.2.1 iz Francuske. Trening je održan od 24.-31. kolovoza u Crikvenici, a 20 mladih iz Francuske, Malte, Italije, Slovenije i Hrvatske istraživali su područje održivog razvoja.

Sudionici su otkrivali svijet održivosti različitim metodama – kreativnim radionicima, grupnim i individualnim radom, diskusijama i predavanjima. Tijekom treninga, sudionici su bili motivirani na aktivno uključivanje u problematiku održivosti i njezinu primjenu u područjima kreativnosti, poduzetništva i nezaposlenosti mladih. Aktivnosti su doprinijele stjecanju trajnih i uporabljivih znanja i vještina. Kreativni uradci, eko izložba i eko predstava, za javnost i stotinjak djece hostela Stoimena u Crikvenici, ujedinili su sudionike i proširili ideje treninga.

Sudionici su upoznati s programom Mladi na djelu, njegovim karakteristikama, koristima i podakcijama. Na kraju treninga svakom sudionik je dodijeljen primjerak Youthpass-a, potvrde koja prepoznaje znanja i vještine stečene u procesu neformalnog učenja. „Mladenačka pokretačka energija bazirana na održivim principima mogućnost je za kvalitetniji suživot i sretniju budućnost. Aktivno sudjelovanje sudionika u prijenosu znanja i iskustva, učenje jednih od drugih te želja za stvaranjem održive zajednice, učinili su ovaj trening izuzetno interesantnim i dinamičnim. Bez obzira na kulturne i osobne razlike, radom i suživotom na zajedničkim idejama za zelenije sutra dovele su do novih prijateljstava i suradnje, osnove koja će postati dugoročni alat za stvaranje korisnih učinaka u zajednici, na lokalnom i europskom nivou.“, istaknula je jedna od trenerica, Helena Traub.

zmergo_crikvenica_2013 (3)

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!