Održana 14. drvno-tehnološka konferencija: Ministar Tolušić najavio zabranu izvoza hrastovih trupaca @ Opatija

Tijekom dva dana u radu konferencije sudjelovalo je preko 350 prijavljenih osoba, a u strukturi prevladavaju vodeći drvoprerađivači, odnosno namještajci, proizvođači prozora, vrata, peleta, kogeneracije, parketari, kao i male i velike pilane.

Opatija – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Opatiji je otvorio 14. drvno-tehnološku konferenciju koju organizira Hrvatski drvni klaster i časopis Drvo i namještaj. Ove je godine glavna tema dvodnevne konferencije, koja se održala jučer i prekjučer, bio-ekonomija i bio-bazirane industrije, a okupili su se predstavnici institucija, tvrtki i udruga iz šumarstva i drvoprerade.

Direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran rekao je da je 40 posto hrvatskog teritorija pokriveno šumom, dok je 53 tisuće ljudi zaposleno u drvnom sektoru. Iz proračuna RH izdvaja se samo 20 milijuna kuna za drvnu industriju koja od izvoza prihoduje 9.37 milijardi kuna.

Konkurentnost drvno-prerađivačkog sektora vrlo je aktualna tema i na nivou Europske unije, a zajedno sa šumarstvom ima veliki industrijski potencijal. Za opstanak na tržištu zato je nužno ulagati u razvoj proizvoda, biti inovativan i uvoditi nove tehnologije. Jednako tako, povećati iskoristivost drveta te poboljšati korištenje obnovljivih izvora energije u drvnom sektoru.

– Naša županija se ponosi bogatstvom drva, 70 posto kopnenog područja PGŽ je pokriveno šumom. Smatramo da je veoma to bogatstvo očuvati i dodati mu vrijednost putem industrija koje su na njoj bazirane. Imamo veliku sreću što ova konferencija već 14 godinu za redom razmatra, promišlja i određuje ciljeve cijelog drvnog sektora ne samo Primorsko-goranske županije već i cijele RH u skladu s europskim trendovima. Vesele me inicijative koje je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i šumarstva, kako bi mi naše šumsko blago u najvećoj mjeri iskoristili mi za razvoj naših područja, rekao je zamjenik župana Petar Mamula.

Ministar Tolušić je rekao da je drvna industrija jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva te da je Ministarstvo donijelo Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske 2017. – 2020. godine kao i naredbu za zabranu izvoza trupaca hrasta u naredne 2 godine kako bi se spriječila ilegalna prodaja. Zaključio je i da RH nažalost nije poznata kao proizvođač namještaja što bi volio da se u budućnosti promijeni.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!