Održana 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra

lovran_jedra_sm…i ove godine bilo je puknutih lantina, pa i prevrnutih barki, ali bez ikakvih posljedica za posade…
Mošćenička Draga – Na regati koja se održala u okviru 2. Smotre i regate tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi u subotu, 17. srpnja 2010. godine prijavljena je 31 barka.
Regata je startala s rive u Mošćeničkoj Dragi po idealnom maestralu koji je kasnije pojačao na vjetar umjerene jačine. Kako bi regata bila što atraktivnija za gledanje, regatno polje bilo je postavljeno uz obalu od plaže u Mošćeničkoj Dragi, pa do plaža Sv. Ivan i Senjavac ispod Mošćenica.

Liburnija.net: 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra @ Mošćenička Draga

Liburnija.net: 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra @ Mošćenička Draga


Druženje sudionika i gostiju započelo je ribarskom marendom, nakon čega je uslijedilo opremanje barki i sastanak kormilara (timunjera), a u 14:30 i sam start regate, dok je s početkom u 19:00 sati uslijedilo otvaranje prigodne izložbe fotografija s prošlogodišnje smotre i regate, podjela nagrada i priznanja te bogata večera za sve prijatelje mora, barki, jedara i mornarskih vještina. Nakon večere nastavljeno je druženje ljudi “poškropljenih” morem.
Svi sudionici regate dobili su medalju, povelju o sudjelovanju na regati te vino (Selčanska malvazija) prigodno punjeno za regatu kao i promotivni materijal turističke zajednice Mošćenička Draga. Najbolji u svojim kategorijama dobili su i pehare.
Na smotri je nastupio i jedrenjak “Bente Dorte” (tipa hai kuter) duljine 17,28 m s zapovjednikom Krešimirom Vidasom i posadom iz Crikvenice.
U grupi 6. pobijedio je engleski gaff EC 2530 – Christiane of Mersea s kormilarom Philipsom Hughom, a u ovoj grupi najvećih barki nastupila je i krčka gajeta Lastavica (KK 39) kormilara Marka Mrakovčića te lovranska gajeta registarskih oznaka RŠ 36 (Amphitryte) kormilara Josipa Diminića iz Tunarice u Raškom zaljevu.
U grupi 5. – Batane (drvene), prvo mjesto osvojila je batana Pepo & unuci iz Mošćeničke Drage s kormilarom Josipom Mohovićem ml.
U grupi 4. – Guc prvo mjesto osvojio je Davor Katalinić iz Kostrene s gucem reg. oznaka MD 636, dok je drugo mjesto osvojio Vjekoslav Galović iz Mošćeničke Drage s gucem reg. oznaka OP 267.
Liburnija.net: 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra @ Mošćenička Draga

Liburnija.net: 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra @ Mošćenička Draga


U grupi 3. – Pasare (drvene), prvo mjesto osvojila je Nerezinska pasara Anica, ML 574, s kormilarom Markom Veškovićem, 2. mj. MD 489 Pupica i kormilar Antonio Kesten iz Lovrana, 3. mj. lovranska pasara Pepi s kormilarom Maurom Tessittorijem, 4 mj. MD 55 Marija (Zdravko Rakitničan – Lovran), 5. mj. OP 783 Figa (Marko Žele – Opatija), 6. mj. OP 392 (Karlo Zrinšćak – Opatija), 7. mj. MD 79 (Tomislav Rubinić – Mošćenička Draga) i 8. mj. MD 4 (MA-GA-LAMPA-ĆO) s kormilarom Joškom Galovićem, a nastupila je i crikvenička pasara CK 3054 s kormilarom Damirom Mučićem.
U konkurenciji pasari od stakloplastike prvo mjesto osvojila je pasara RK 6488 Dešpet (Ivo Smokvina) iz Rijeke, a sudjelovali su i pasare: OP 1465 (Silvano Raffaelli) iz Lovrana, OP 1110 Žuta (Dino Mišćenić) iz Lovrana i OP 272 (Stanko Iskra) iz Lovrana.
Liburnija.net: 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra @ Mošćenička Draga

Liburnija.net: 2. Smotra i regata tradicijskih bakri na jedra @ Mošćenička Draga


U grupi 2. Lovranski guc prvo mjesto pripalo je gucu OP 551 vlasnika i kormilara Borisa Abrama iz Ičića, a u regati je sudjelovao i guc OP 207 (Dragan Gržin – Lovran).
U grupi 1. Kvarnerski guc prvo mjesto osvojio je guc Sisali, OP 973 (Gianfranco Sirotnjak) iz Lovrana, drugo mjesto osvojio je guc MD 551 (u vlasništvu obitelji Mohović, kormilar Robert Mohović), treće mjesto guc Julka, MD 50 (obitelj Premuž, kormilar Ermano Jedretić) iz Brseča, četvrto mjesto guc Nono Drago, MD 186 (obitelj Valentin, kormilar Robert Valentin), a nastupili su i gučevi MD 400 (Marcello Hubička) iz Mošć. Drage te MD 356 (Mladen Banovac) iz Sv. Jelene.
U istoj grupi za barke od stakloplastike (grupa 1.B) prvo mjesto osvojio je guc Dražanka, MD 90, u vlasništvu Marije Superina i obitelji Rosović (Igor Staraj).
Na 2. Smotri i regati tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi dodijeljena su i priznanja za doprinos u promicanju i očuvanju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine.
Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
2. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra
Soft Summer Night @ Mošćenička Draga
VIDEO: Sport i glazba @ Mošćenička Draga
AUDIO, FOTO: Guc, pasara, batana @ Lovran
Tura na Trebišće
Vrijedna donacija

error: Content is protected !!