Održana jubilarna 50. Glazbena tribina @ Opatija

Elvis Stanić

Elvis Stanić

Na otvorenju manifestacije uručene su i strukovne nagrade, među čijim su se dobitnicima našli i opatijski jazz glazbenik Elvis Stanić (za dvostruki album ”Sol i Luna”) te riječki rocker Damir Urban za mini-album ”Kundera”.

Opatija – Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja proslavila je proteklog vikenda svojih 50 godina postojanja, a tijekom tri dana održan je niz događanja iz sfere suvremene ozbiljne glazbe koji je strukturiran kao ”pogled unatrag” na skladatelje koji su obilježili pola stoljeća ove glazbene institucije.

Na otvorenju manifestacije izvedena su djela najistaknutijih članova HDS-a pout Milka Kelemena, Petra Bergama, Igora Kuljerića i Marka Ruždjaka, a istog dana uručene su i strukovne nagrade, među čijim su se dobitnicima našli i opatijski jazz glazbenik Elvis Stanić (za dvostruki album ”Sol i Luna”) te riječki rocker Damir Urban za mini-album ”Kundera”.

Središnji događaj ovogodišnje Tribine bila je izvedba opere Svijetleći grad skladatelja Ive Lhotke-Kalinskoga, u povodu 100. obljetnice skladateljeva rođenja. Riječ je o prvoj suvremenoj rekonstrukciji ove opere, a izvest će je ansambli HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, s kojim Glazbena tribina Opatija ulazi u koprodukciju. Redateljica opere je Saša Broz, dok je izvedbom ravnala dirigentica Nada Matošević.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!