Održana promocija publikacije ilustrirane priče “Lipa”

memorijalni_centar_lipa_pamti_otvorenje_2015_4

‘Lipa’ na dojmljiv način priča i upoznaje s potresnim sudbinama stradalih te sjećanjima preživjelih. Svaka priča omotana je u zavežljaj koji predstavlja nadu Lipnjana a na svakom zavežljaju ispisane su poruke za humaniju budućnost.

Lipa – U Memorijalnom centru Lipa Pamti, posvećenom porukama mira i tolerancije te upozorenju na razorne posljedice ratnih zločina, održana je promocija publikacije ‘Lipa’. Riječ je o ilustriranoj priči koja prikazuje stradavanje stanovnika Lipe od strane ruke nacista i fašista za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je život okrutno, prerano i nasilno završilo 269 Lipnjana.

ilustracija_detalj_lipa_01

“Svaka diskriminacija čovjeka po bilo kojoj osnovi, bilo nacionalnoj, vjerskoj, kulturnoj političkoj ili ideološkoj, društveno je neprihvatljiva, ne smije biti ignorirana i mora biti osuđena. Nažalost, postoje brojna mjesta kao što je Lipa. Upravo zato nikada ne smijemo dopustiti da sudbine stradalih osoba u ovakvim zločinima postanu samo dio povijesti. Oni moraju biti i dio naše sadašnjosti ali i budućnosti kako se više nikada ne bi ponovili. U ime Primorsko-goranske županije zahvaljujem svima na uloženom radu i trudu u objavljivanju ove publikacije kao zalogu za našu bolju budućnost”, poruka je zamjenika Boras Mandića.

‘Lipa’ na dojmljiv način priča i upoznaje s potresnim sudbinama stradalih te sjećanjima preživjelih. Svaka priča omotana je u zavežljaj koji predstavlja nadu Lipnjana a na svakom zavežljaju ispisane su poruke za humaniju budućnost.

“Od otvaranja centra ukazala se potreba za kreiranjem sadržaja za djecu srednje dobi koji predstavljaju i najčešće posjetioce centra. Približiti djeci ovakvo potresno događanje bio je veliki izazov. Tako smo došli do ideje kreiranja priče čiji će cilj biti osvijestiti mlade, no i odrasle kako su slobode koje danas uzimamo zdravo za gotovo nešto što ljudi nekada nažalost nisu imali”, objasnila je kustosica Memorijalnog centra i autorica ilustrirane priče Vanja Gović.

memorijalni_centar_lipa_pamti_otvorenje_2015

Zbog svog živopisnog prikaza namijenjena je djeci starije dobi, no i odraslima. Stilizirana forma tzv. Kvartirkine kuće u kojoj su Lipljani stradali, iskorišten je za dojmljivo oblikovanje publikacije čiji “omot” također poprima simboličan izgled a za čiji su upečatljivi prikaz zaslužne Martina Čip i Nina Raimann iz Dizajn studia Cipmann.

Primorsko-goranska županija je, uz Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Općinu Matulji, osigurala novčana sredstva za objavljivanje publikacije te tako dala podršku osudi diskriminacije i nepoštivanja različitosti među ljudima. Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je kao područna zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u travnju 2015. godine.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!