Odvojeno prikupljanje otpada kreće u listopadu, trenutno u tijeku podjela vrećica korisnicima @ Matulji

bruno frlan i ervino mrak

U početnoj fazi umjesto spremnika koristit će se vrećice, pri čemu će svaki korisnik dobiti dvije vrste vrećica – narančaste u zapremini od 60 litara za korisni otpad te sive u zapremini od 30 ili 60 litara za miješani, odnosno nekorisni otpad.

Matulji – Novi sustav gospodarenja otpadom, za koji su legalni temelji postavljeni početkom godine izglasavanjem odgovarajućih odluka i pravilnika na Općinskom vijeću, u Matuljima će zaživjeti početkom listopada. Najavio je to zamjenik načelnika Bruno Frlan na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Komunalcu, u društvu direktora Ervina Mraka i voditelja RJ Usluga Duška Kulaša.

– Nakon što su korisnicima poslane izjave o novoj usluzi, na kojima su se trebali odlučiti za volumen spremnika za otpad koji će koristiti, trenutačno je u tijeku podjela vrećica za otpad stanovnicima, koje se dijele u mjesnim odborima tijekom kolovoza. Nakon toga, u prva dva tjedna rujna, svi oni koji nisu preuzeli vrećice moći će to učiniti u Hangaru ili u sjedištu Komunalca na Jurdanima, objasnio je Frlan.

Kako je kazao, u početnoj fazi umjesto spremnika koristit će se vrećice, pri čemu će svaki korisnik dobiti dvije vrste vrećica – narančaste u zapremini od 60 litara za korisni otpad te sive u zapremini od 30 ili 60 litara za miješani, odnosno nekorisni otpad. Komunalac je nabavio 140 tisuća vrećica za što je izdvojio oko 100 tisuća kuna, a za „prvu ruku“ svaki će korisnik usluge dobiti po 20 vrećica svake vrste.

– Vrećice su čipirane, što znači da će se količina predanog otpada moći povezati s pojedinim korisnikom, kako bi se naplata mogla temeljiti na volumenu proizvedenog otpada. Naplaćivat će se samo nekorisni otpad, dok je predaja korisnog otpada besplatna, objasnio je Frlan, dodavši kako se sustav odvojenog prikupljanja otpada testno već duže vrijeme provodi na području sela Principi, Brajani i Obadi te kako su se korisnici vrlo brzo prilagodili novom sustavu.

Kako je objasnio Kulaš, predviđen je jedan odvoz otpada tjedno, a korisnici na dan odvoza trebaju vrećice donijeti na za to predviđeno mjesto u blizini svoje kuće. Datume odvoza otpada po pojedinim naseljima korisnici će dobiti uz sljedeći račun, a mogu ga pronaći i na službenim stranicama Komunalca i Općine Matulji.

Novi sustav prikupljanja otpada ima i nove cjenike, pri čemu će se fiksni dio – kojim se trebaju pokriti svi operativni troškovi sustava – naplaćivati u iznosu od 56 kuna mjesečno, a varijabilni će ovisiti o količini predanog nekorisnog otpada i naplaćivat će se 11 lipa po kilogramu otpada. Dakle, 3,3 ili 6,6 kuna po predanoj vrećici, ovisno o njenoj zapremini. Dobra vijest za korisnike jest da u skladu s novim sustavom ostvaruju i pravo na besplatan dovoz i odvoz velike baje za glomazni otpad, zapremine 3 kubična metra, jednom godišnje, što su dosad plaćali oko 500 kuna.

– Procijenjujemo da će se sustav uz uporabu vrećica zadržati oko godinu dana, nakon čega će se prijeći na posude za otpad. Uspješno smo aplicirali na poziv Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje nabavke posuda za reciklabilni otpad te se njihova nabavka očekuje u prvoj polovici iduće godine, a u proračunu ćemo osigurati sredstva kojima ćemo samostalno nabaviti posude za miješani otpad. Do njihova uvođenja, građani će uz korištenje vrećica moći dobiti i točnu procjenu koje su im zapremine kanti potrebne, tako da ne plaćaju veći volumen nego što će ga koristiti, kazao je Frlan, dodavši kako je u tijeku i prijava za kompostere, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem web stranica Komunalca.
Sustav gospodarenja otpadom na području Matulja zaokružit će se izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Jurdana, kraj sjedišta Komunalca, za što su izabrani izvođači, a radovi bi trebali krenuti u rujnu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!