Ograda brani pogled: Otklanjanje projektanske pogreške na balkonu KTC-a stoji pola milijuna kuna @ Opatija

Predstava Ustav – parter krcat, balkon prazan… @ Opatija

A problem je relativno banalan, ali i dokaz koliko se griješilo prilikom realizacije najvećeg kulturnog projekta novog doba u Opatiji – ograda balkona prekriva pogled na pozornicu, što znači da gledatelji koji bi trebali imati „najbolja mjesta u kući“ zapravo uopće ne mogu pratiti radnju filma ili predstave.

Opatija – Pola milijuna kuna, odnosno nešto manje od tog iznosa, predviđeni je trošak radova na „sanaciji“ balkona u tek otvorenom Kulturno-turističkom centru Gervais. Toliki iznos, naime, planiran je u rebalansu proračuna koji će se idućeg ponedjeljka naći na dnevnom radu Gradskog vijeća, a u obrazloženju je navedeno kako se radi o „otklanjanju projektanske pogreške“ te da će Grad razmotriti i mogućnost traženja odštete za ovaj propust.

A problem je relativno banalan, ali i dokaz koliko se griješilo prilikom realizacije najvećeg kulturnog projekta novog doba u Opatiji – ograda balkona prekriva pogled na pozornicu, što znači da gledatelji koji bi trebali imati „najbolja mjesta u kući“ zapravo uopće ne mogu pratiti radnju filma ili predstave.

Zbog tog je propusta od samog početka balkon gledališta bio zatvoren za posjetitelje, što je sasvim sigurno značajno umanjilo prihode Festivala Opatija koji su u proljetnoj sezoni imali nekoliko rasprodanih predstava kao što su „Ustav Republike Hrvatske“, „Parovi“ ili „Djevojačka večer“. Kako je stotinjak mjesta na balkonu bilo nedostupno, a sasvim sigurno bila bi prodana zbog velikog interesa publike, može se računati da je izgubljeno nekoliko desetaka tisuća kuna.

Pogreške u projektiranju, ali i značajno probijeni financijski troškovi projekta, bili su razlog zbog kojih je Akcija mladih tražila njegovu reviziju, a nakon što se gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić oglušio na taj zahtjev, podnesena je i prijava DORH-u koji trenutačno istražuje gradnju Centra Gervais.

Inače, na dosadašnjim sjednicama Gradskog vijeća, gradonačelnik Dujmić nekoliko puta je na kritike oporbe demantirao da postoje projektantske ili izvedbene pogreške. Kada je Vijeće tražilo reviziju, gradonačelnik je kazao kako je čitav projekt proveden stručno, profesionalno i zakonito, u transparentnom postupku.

Slično je govorio i na sjednici u ožujku. Već tada je nekadašnji vijećnik, a aktualni predsjednik Vijeća Robert Kurelić kazao kako se u izvješću konzultata navodi da projekt ima ozbiljne mane i tražio od gradonačelnika „zanima postoji li mogućnost traženja odštete od projektanata zbog ovih povećanih troškova“. Nakon što je gradonačelnik kazao da se u projekt interveniralo te kako su problemi otklonjeni, dodao i kako mu je ”drago čuti da je gradonačelnik sada preuzeo odgovornost za sve eventualne greške i nove troškove”.

U konačnici, tek završeni KTC Gervais nastavlja izazivati kontroverze u javnosti, a njegovi troškovi i dalje se zbrajaju. Čini se da nakon skoka od 10 milijuna kuna u odnosu na početnu dogovorenu vrijednost radova, konačan trošak od 47,6 milijuna kuna neće biti – konačan, jer mu treba pribrojiti i pola milijuna kuna za sanaciju balkona.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!