Oktani na Noći muzeja – Automobilizam i kultura povezat će se na jedinstven način u Buzetu i Zagrebu

Zavičajni muzej buzetskog Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“ uključuje se u nacionalnu manifestaciju „Noć muzeja“ okruglim stolom „Počeci automobilizma u Buzetu“, dok će Autoklub Ina delta Zagreb uz brojne druge i atraktivne sportove prikazati bogatu povijest oktanskog sporta u metropoli.

Buzet / Zagreb -Tradicionalna, 13. po redu „Noć muzeja 2018.“ posvećena je povijesti razvoja sporta i kulturi svakodnevnice, gdje svoje nezaobilazno mjesto imaju sport i bavljenje sportom. Iako ta tema nije obvezujuća organizatorima manifestacije koji programe osmišljavaju prema vlastitom nahođenju i prema mogućnostima svojih muzejskih institucija, veliki dio od 200 sudjelujućih muzeja,galerija,ustanova,udruga i klubova u stotinu hrvatskih gradova i mjesta, svoju će noć u večernjim satima petka 26.siječnja u vremenu od 17 do 01 sat iza ponoći posvetiti upravo sportu u raznim oblicima.
I dok će brojna muzejska i izložbena središta diljem Hrvatske svoj program usmjeriti na sportove svakodnevnice, dva se događanja izdvajaju uprovo svojim sadržajem. Jedan je u Buzetu, drugi u Zagrebu.

POČECI AUTOMOBILIZMA U BUZETU
Zavičajni muzej buzetskog Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“ uključuje se u nacionalnu manifestaciju „Noć muzeja“ okruglim stolom „Počeci automobilizma u Buzetu“. Program će početi u Zavičajnom muzeju u 18 sati, a na okruglom stolu od 18,30 do 20,30 sati sudjelovat će prva generacija automobilista iz Buzeta s kraja 60-tih i početka 70-tih godina prošlog stoljeća. Očekuju se, među ostalima, Sergio Šverko i Zvjezdan Nežić,ali i Milenko Nikolić, tadašnji predsjednik Auto moto društva Buzet. Evociranje sjećanja na početke i slavne dane oktanskog sporta „hrvatske automobilističke prijestolnice“ popratit će brojne fotografije, ali i kraći filmski zapis. Prisjetit će se davne 1913.godine kada je Buzetom prošao Alpski rally, potom 50-tih i prvih utrka, da bi se stiglo do 80-tih kada je začeta danas najveća i najznačajnija hrvatska brdska auto utrka „Buzetski dani“ što kao bodovno natjecanje Europskog prvenstva u rujnu ove godine sprema svoje 37.izdanje. Nakon oktanaca na scenu će u 21 sat stupiti kvartet „On air“.

ZAGREBAČKI VELESAJAM ČEKA LJUBITELJE BRZINA
Zahvaljujući pozivu i suradnji „Zagrebačkog holdinga“ d.o.o., Autoklub Ina delta Zagreb dobio je priliku da uz brojne druge i atraktivne sportove prikaže bogatu povijest oktanskog sporta u metropoli. Posebna će se pažnja posvetiti prezentaciji kultnog hrvatskog, više od četiri desetljeća dugog „Ina Delta rallya“, kojeg i ovog lipnja očekuje još jedno europsko uprizorenje. Oktansko događanje Noći muzeja upriličuje se u Austrijskom paviljonu Zagrebačkog velesajma ( izravan ulaz iz Avenije Dubrovnik), a pripremaju se i prigodne zabavno-sportske igre uz vrijedne nagrade. Zasigurno, najzanimljivije će biti od 21 do 22 sata kada će pod sportskom palicom trofejnog Juraja Šebalja građani i posjetitelji moći sudjelovati u automobilističkom višeboju, ma što god to značilo.

Naglasak ovogodišnje manifestacije „Noć muzeja“ je na sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju pozitivnog ozračja prema sportu kao kulturološkoj vrijednosti i njegovoj prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i inividualnog stvaralaštva. Sve je to važno za edukaciju najmlađih, te za stvaranje nove buduće muzejske i sportske publike. Eto, i oktanci su pronašli svoje mjesto u kulturi. Uživajte u Noći muzeja širom Hrvatske.

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!