Oleg Mandić dobitnik državnog ordena reda Stjepana Radića

Liburnija.net: Oleg Mandić

Predsjednika opatijske UABA-e odlikovao je predsjednik Ivo Josipović tijekom nedavnog obilježavanja Dana antifašističke borbe, i to ” za zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda, te za osobiti doprinos antifašističkim temeljima RH”, a tim povodom jučer je Mandića primio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Opatija – Sav moj društveni angažman koji nije uključen u 50 godina staža navedenog u mojoj radnoj knjižici, može se podijeliti u tri cjeline – djelovanje vezano uz Auschwitz, djelovanje vezano uz Rotary te djelovanje na području antifašizma. Upravo Auschwitzu mogu zahvaliti što je moj život bio prekrasan, jer sve najgore u životu što mi se moglo dogoditi dogodilo mi se tamo u dobi od 11 godina, a sve kasnije ružne stvari nisu se s time mogle mjeriti, kazao je Oleg Mandić, predsjednik opatijske UABA-e, tijekom jučerašnjeg prijema kod gradonačelnika Opatije Ive Dujmića povodom odlikovanja koje je primio iz ruku predsjednika Josipovića. Ovo nije prvo Mandićevo odlikovanje – primio je i visoku počast Republike Poljske iz ruku legendarnog Lecha Walese, kao i najvišu nagradu Rotary Internationala.

– Antifašizam doživljavam ne kao onaj kakav se odvijao u 2. svjetskom ratu, jer u mojoj obitelji antifašizam je bio prisutan još i ranije, kao reakcija na fašizam koji se u našim krajevima pojavio već dvadesetih godina. Taj svjetonazor, kad god sam bio u mogućnosti širio sam i dalje, a on se temelji na ideji da antifašizam nije ideologija, nego način pozitivnog razmišljanja, zaključio je Mandić, koji je kazao kako mu najveću podršku u radu pružaju dvije žene – njegova supruga Duška i tajnica UABA-e Suzana Cvjetković.

– Ovo priznanje koje je dobio naš sugrađanin Oleg Mandić ujedno je i priznanje ovom gradu jer ga je predsjednik Josipović dodijelio za aktivnosti koje Mandić provodi u Opatiji, posebno posljednjih godina i posebno na planu uključivanja mladih ljudi u pitanja antifašizma. No, taj antifašizam nije samo sjećanje na slavne bitke, nego reakcija na svaki oblik nasilja, a Mandić je dobro uočio da je na tom planu ključno obrazovanje, odnosno rad s mladima još od vrtića i škole, kazao je Dujmić.

Davor Žic / Liburnija.net