Oleg Mandić održao predavanja na temu Auschwitza @ Castel San Pietro Terme

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stanovnici ovog malog gradića, koji ima tek koju tisuću stanovnika više od Opatije, pokazali su velik interes za njegove govore, jer je tijekom dva dana napunio kazališnu dvoranu i dom kulture.

Castel San Pietro Terme – Oleg Mandić, predsjednik UABA-e Grada Opatije i poznat kao dječak koji je za sobom zatvorio vrata logora Auschwitz, održao je o svom teškom dvogodišnjem logoraškog iskustvu predavanje u gradu Castel San Pietro Terme. Mandić je u gradu-pobratimu liburnijskih općina gostovao na poziv gradonačelnice Sare Brunori i tri udruge civilnog društva, u sklopu 30. obljetnice potpisivanja povelje o prijateljstvu između talijanskog mjesta i nekadašnje Općine Opatija.

antifa_san_pietro_oleg_mandic (3)

Stanovnici ovog malog gradića, koji ima tek koju tisuću stanovnika više od Opatije, pokazali su velik interes za njegove govore, jer je tijekom dva dana napunio kazališnu dvoranu i dom kulture. Prve večeri obratio se srednjoškolcima, a 200 mjesta u gledalištu gradskog kazališta bilo je premalo za sve učenike koji su željeli čuti kako je izgledalo djetinjstvo – od 11. do 13. godine – Olega Mandića među bodljikavim žicama koje su postale jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata.

– Razgovor sam započeo prikazivanjem dokumentarnog filma o mojoj obitelji snimljenog prije desetak godina. Bila je to prva projekcija izvan Hrvatske, a iako traje pedesetak minuta i nije sinkroniziran nego titlovan, mogu reći da su ga svi sa zanimanjem pratili. Nakon toga odgovarao sam na brojna pitanja srednjoškolaca koje je zanimalo kako sam doživio tu strahotu, i to kao dječak mlađi nego što su oni sada, kazao je Mandić, koji o svom iskustvu upravo snima novi dokumentarni film u suradnji s Igorom Paulićem i Dolores Vlahov Paulić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drugog dana gostovanja, Mandić se obratio starijoj publici, a u domu kulture usprkos iznimno lošem vremenu okupilo se pedesetak građana. Nakon razgovora o događanjima iz Drugog svjetskog rata i logora Auschwitz, ali i života na ovim prostorima u vrijeme Jugoslavije, Mandić je gostovanje zaključio objasnivši publici svoj pogled na život koji ga je ”izvukao” bez psihičkih posljedica nakon preživljene traume.

– Svaka stvar proizlazi iz glave. Pa ako se kockice poslože kako treba, onda će ti i život biti kakvim ga sam priželjkuješ. Nakon povratka iz Auschwitza, shvatio sam da sam u trinaestoj godini proživio najgore iskustvo u svome životu, jer niti jedna loša stvar koja neumitno prati sva dobra životna iskustva, neće se moći mjeriti s logorom. Tako sam znao da je ono najgore već iza mene, i mogao sam se u punini posvetiti svemu onome što je život pred mene postavio, zaključio je Mandić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Davor Žic / PodUčkun.net