Opasno po zdravlje – kupanje zabranjeno na dijelu Slatine @ Opatija

Liburnija.net: Zabranjeno kupanje na Slatini!

Liburnija.net: Zabranjeno kupanje na Slatini!

Direktor Komunalca Ervino Mrak naveo je i jedan zanimljiv podatak da je na području od Lovrana do Voloska, na više lokacija ponovo viđena – periska, nakon što u tom dijelu akvatorija ovaj oblik morskog života 30 godina nije bio uočen.

Opatija – Tabela s upozorenjem o opasnom zagađenju mora postavljena je na zapadnom dijelu Slatine, gdje je kupanje zabranjeno zbog fekalnog zagađenja. Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u uredu opatijskog gradonačelnika, na tom je dijelu, ispod Pančere, mjerenje kvalitete mora pa je ovaj dio dobio crvenu oznaku.

Rezultati uzorkovanja mora pokazuju da je u ostalim dijelovima more dobre kvalitete. Prema riječima voditeljice Odsjeka mikrobiologije okoliša Zdravstveno-ekološkog odjela dr.sc. Darije Vukić Lušić, već 27. srpnja rezultati novih uzorkovanja pokazali su da je i na ovoj točki došlo do poboljšavanja, tj. točka je postala zelena, no iz preventivnih razloga ostaje tabla o zabrani kupanja na spomenutom krajnjem dijelu Slatine.

Monitoring se nastavlja i dalje.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je da hotelske kuće nastavljaju ili već okončavaju sanaciju kanala gdje su uočeni manji nedostaci. No, naveo je i kako će se svi subjekti u zaleđu morati priključiti na magistralnu kanalizacijsku mrežu, u koju je investiran značajan novčani iznos, o čemu će na jesen donijeti i adekvatnu odluku, upravo kako bi se prevenirali slični, mogući izvori onečišćenja.

I ekipe Komunalca angažirane su u mjerenjima kvalitete mora i traženju uzroka prekoračenja dozvoljenih mikrobioloških vrijednosti, pa su tako ”pročešljali” i kopneni i morski dio, ispitujući i podzemne kanale. Direktor Komunalca Ervino Mrak naveo je i jedan zanimljiv podatak do kojeg se pritome došlo: da je na području od Lovrana do Voloska, na više lokacija ponovo viđena – periska, nakon što u tom dijelu akvatorija ovaj oblik morskog života 30 godina nije bio uočen.

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net