Opatija baza iz koje PGS, GLAS i IDS kreću u europske izbore: „Ovo je prijelomni trenutak za EU i Hrvatsku“

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručila je da „ne smijemo dozvoliti situaciju u kojoj ćemo sutra našoj djeci ili unucima pričati kako smo Europom slobodno putovali bez granica, a da nas oni slušaju u nevjerici“.

Opatija – U organizaciji GLAS-a i međunarodne organizacije NDI (National democratic institute), ovog je vikenda u Opatiji održan skup na kojem su predstavnici GLAS-a, IDS-a i PGS-a radili na programu za nadolazeće izbore za Europski parlament.

Tom je prigodom, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš  istaknula da je cilj krenuti u pretkampanju za Europske izbore krajem studenoga, kako bi u vremenu koje predstoji ukazali našim sugrađanima na važnost Europskih izbora i europskih vrijednosti za Hrvatsku.

– Ne želimo da se kampanja za europske izbore kao prošli put svede na temu plaća europskih zastupnika i prazno lamentiranje o povlačenju sredstava iz europskih fondova, napomenula je Mrak Taritaš dodajući da „Europska unija i europski izbori, posebno danas, za Hrvatsku znače puno više od novca.“

– Ovi izbori su prijelomni trenutak za Europsku uniju. Naime, na sljedećim izborima odlučujemo o smjeru u kojem će se u budućnosti razvijati Europska unija, a s njom i Hrvatska. U svibnju 2019. odlučujemo između Europe straha i Europe liberalno-demokratskih vrijednosti, kazala je Mrak Taritaš.

Predsjednica GLAS-a poručila je da „ne smijemo dozvoliti situaciju u kojoj ćemo sutra našoj djeci ili unucima pričati kako smo Europom slobodno putovali bez granica, a da nas oni slušaju u nevjerici“ te je zaključila da GLAS, IDS i PGS neće dozvoliti trivijalizaciju ovih izbora, kao i ni da o budućnosti europskih vrijednosti odlučuju isključivo stranačke mašinerije.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je da svjedočimo jačanju radikalnih desnih opcija diljem Europe koje zatvaraju sveučilišta, dovode u pitanje temeljna građanska prava i općenito vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.  Miletić smatra da će nadolazeći izbori biti bitka između opcija koje se zalažu za liberalnu i otvorenu Europu i radikalnih, esktremističkih i isključivih opcija koje se šire diljem Europe, a čija diskriminacijska politika opravdano izaziva tjeskobu i strah.

Osim toga, kazao je Miletić, na europskim izborima biramo zastupnike koji će se u Europskoj uniji boriti za hrvatsku ekonomiju i status hrvatskih građana u EU, od prava na rad do zaštite naših domaćih proizvoda. Nije nimalo svejedno kome ćete dati mandat da u vaše ime pregovara s Europskom unijom.

Dodao je da ovi izbori, s obzirom na depresivnu sliku na hrvatskoj ljevici, predstavljaju velik izazov za sve birače oporbe. Odgovornost našeg bloka, zaključio je Miletić je da budemo glas svih građana koji su revoltirani radikalizacijom našeg društva i da u Europsku uniju pošaljemo ljude koji će se znati izboriti za status naših građana.

Zamjenica predsjednika PGS-a, Tea Mičić Badurina istaknula je da u situaciji kad se političari bave najviše sa sobom, GLAS, IDS i PGS su odlučili dovoljno rano krenuti u posao, artikulirati zajedničke mjere, stavove i programe kako bismo mogli ponuditi konkretna rješenja na svakodnevne izazove.

Govoreći o problemima Hrvatske, Mičić Badurina je naglasila da je Hrvatska  jedna visoko centralizirana i ekonomski opustošena zemlja.

– Hrvatska je ideološki duboko podijeljena država, država sramotnih sudskih presuda, opterećena problematičnim političarima koji uopće ne snose odgovornost za svoje postupke, a sve to predstavlja podno tlo za jačanje ekstremno konzervativnih i populističkih pokreta, kazala je zamjenica predsjednika PGS-a.

– U takvim nesigurnim vremenima, građanima treba sigurnost i stabilnost i netko tko će zaštiti njihova prava, kazala je Mičić Badurina zaključivši da je to cilj saveza GLAS-a, IDS i PGS-a.

 

error: Content is protected !!