Opatija četvrti najbogatiji grad u Hrvatskoj – Proračun uprihoduje gotovo 10.000 kuna po stanovniku @ Liburnija

Među općinama s ovog područja, najuspješnija je bila Općina Kršan koja se s prihodom od 9.453 kune po stanovniku svrstala na 24. mjesto u Hrvatskoj, odnosno praktički među pet posto najbogatijih hrvatskih općina.

Opatija, Matulji, Lovran, Kastav, Mošćenička Draga, Kršan – Opatija je četvrti najbogatiji grad, mjereno prihodom po „glavi“ stanovnika u 2016. godini, otkriva nedavno objavljena studija Instituta za javne financije.

S oko 113 milijuna kuna prihoda, odnosno 9.680 kuna po stanovniku, Opatija se svrstala iza Novalje, Novigrada i Umaga, a ispred nekih razvikanih turističkih destinacija kao što su Dubrovnik, Rovinj, Krk ili Mali Lošinj, dok je sam grad Zagreb na 12. mjestu ove tablice. S obzirom da je zbog realizacije kapitalnih projekata rashod proračuna prije dvije godine nadmašivao prihode za oko 35 milijuna kuna, prema javnoj potrošnji po stanovniku Opatije, ovaj grad popeo bi se na visoko 2. mjesto u Hrvatskoj. S prihodima od 4.862 kune po stanovniku, Kastav se našao na 37. mjestu u Hrvatskoj, četiri pozicije iza Grada Rijeke.

Među općinama s ovog područja, najuspješnija je bila Općina Kršan koja se s prihodom od 9.453 kune po stanovniku svrstala na 24. mjesto u Hrvatskoj, odnosno praktički među pet posto najbogatijih hrvatskih općina. Mošćenička Draga, koja je 2015. godine bila 4. „najbogatija“ hrvatska općina, godinu dana kasnije imala je nešto manji proračun koji ju je – uz prihod od 5.774 kune po stanovniku – svrstao na 70. mjesto u Hrvatskoj, a dvije pozicije bolje od toga plasirao se Lovran s prihodima od 6.072 kune po „glavi“ mještana. Matulji su se svrstali na samoj granici 100 najbogatijih općina u Hrvatskoj, uz prihode od 3.973 kune po stanovniku.

Inače, prema nalazima Instituta za javne financije, golema većina „bogatijih“ lokalnih samuprava smještena je na obali, dok se većina najsiromašnijih nalazi na kontinentu ili u unutrašnjosti. Usporedbe radi, Općina Pojezerje imala je prihod po stanovniku od svega 757 kuna u 2016. godini, što znači da svaki mještanin Drage proračunski „vrijedi“ kao čak 12,5 Pojezerjana.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!