Opatija Coffeehouse Debate: Budućnost eura i eurozone u fokusu prve ovogodišnje debate

continental_opatija_2016

Debata je zakazana za četvrtak, 21. siječnja s početkom u 19 sati, u kavani Hotela Continental.

Opatija – Stabilnost eura i eurozone tema je od velikog značaja za sve nas, ali i za preko pola milijarde ljudi koji su građani Europske unije. Ova je tema, zbog sve češćih kriza koje potresaju ekonomije pojedinih država članica, ujedno i sve aktualnija, te se zadnjih nekoliko godina sve češće izražavaju sumnje u dugotrajnu održivost europske monetarne unije. Zanimljivo pitanje nije samo što čeka euro kao valutu, nego i kako postojanje zajedničke valute utječe na države članice, koje se pak ekonomski bitno razlikuju i primjenjuju bitno različite fiskalne politike. Što čeka Hrvatsku nakon uvođenja eura (treba li ga se uopće uvoditi?), kako su se druge države slične Hrvatskoj snašle prilikom prelaska na euro, te kako će izgledati europska mentarna unija kroz pet ili deset godina samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti na sljedećoj panel-diskusiji.

Kako bi dobili što kvalitetnije odgovore, u Opatiju dovodimo dva vrhunska stručnjaka u ovom području. Prof. dr.sc. Maks Tajnikar, čuveni ekonomist sa Sveučilišta u Ljubljani i bivši slovenski ministar gospodarstva, javnosti je poznat po brojnim zanimljivim intervjuima u kojima kritizira loš utjecaj politika štednje na članice Europske unije koje je najteže zahvatila ekonomska kriza (npr. intervju u dnevniku Delo). Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, poznati ekonomski analitičar i makroekonomski stručnjak u području strukturnih reformi u tranzicijskim gospodarstvima, u više je navrata upućivao na dubinu ekonomskih problema s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo (npr. intervju u Slobodnoj Dalmaciji).

Debata je zakazana za četvrtak, 21. siječnja s početkom u 19 sati, u kavani Hotela Continental, a organizatori panel-diskusije iz Udruge “Kulturni front” i Milenij hotela Opatija, u suradnji sa Odsjekom za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže na starom i dobro provjerenom mjestu, te u nešto izmijenjenom formatu, i uz čaj ili kavu provedu zimsku večer.

Ivan Cerovac / PodUčkun.net

error: Content is protected !!