Nacionalizam pali – Rekordna posjećenost prve ovosezonske debate @ Opatija

Ogoroman interes publike

Ogoroman interes publike

Nakon teorijskog pristupa pitanju nacionalizma koji je pružio Frčkoski, Denis Romac je svoje izlaganje usmjerio na političku praksu i na kontekst središnje i zapadne Europe.

Ljubomir Frčkoski

Ljubomir Frčkoski

Opatija – Ovog je utorka u Kavani Continental, pred preko 80 zainteresiranih slušatelja, održana 14. po redu panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates. Tema panel-diskusije – nacionalizam i porast radikalne desnice u Europi – vjerojatno je glavni razlog zbog kojeg je prostor u Kavani Continental bio ispunjen do zadnjeg mjesta i zbog kojeg su pitanja za paneliste – predavače pristizala i dosta vremena nakon predviđenog kraja događanja.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Milenij hotela i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci za ovu izrazito zanimljivu i opsežnu temu kao predavače izabrali su Ljubomira Frčkoskog, profesora sa Pravnog fakulteta u Skopju, bivšeg makedonskog ministra unutarnjih i vanjskih poslova te jednog od tvoraca makedonskog ustava, i Denisa Romca, novinara i bivšeg glavnog urednika Novog lista, a ujedno i potpredsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Profesor Frčkoski, inače autor nedavno objavljene knjige “Restless Nationalism”, istaknuo je kako se u središnjim tezama svih nacionalističkih ideologija nalazi težnja za povratkom starog i davno izgubljenog nacionalnog jedinstva, koje zapravo (povijesno gledano) nije nikada postojalo, nego predstavlja mit koji, iako lažan i nestvaran, može imati golemu političku moć i utjecaj. Fokusiravši se na nacionalizam u jugoistočnoj Europi, naglasio je kako nacionalizam gradi “patnički nacionalni identitet” okarakteriziran stalnim naglašavanjem (stvarnih i nestvarnih) povijesnih nepravdi koje su nekoj naciji načinjene, te upozorio da se nacionalističke ideologije osnažuju zatvaranjem društva od vanjskih utjecaja, kao i traženjem neprijatelja unutar vlastitih granica, što često dovodi do nacionalističkog negiranja multikulturalnog društva i uvođenja restriktivnih zakona i politika (npr. kontrola nad medijima, uplitanje u obrazovni sustav, najavljivanje lustracija) s ciljem političke eliminacije različitosti.

Denis Romac

Denis Romac

Nakon teorijskog pristupa pitanju nacionalizma koji je pružio Frčkoski, Denis Romac je svoje izlaganje usmjerio na političku praksu i na kontekst središnje i zapadne Europe, te istaknuo kako ekstremno desne stranke jačaju u brojnim europskim državama, a posebice zabrinjava porast Nacionalnog fronta Marine Le Pen u Francuskoj i nedavna pobjeda AfD-a nad kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel na izborima u Berlinu. Upozorio je na pomak koji se događa na europskoj političkoj sceni u kojem gotovo sve stranke (pa čak i one desnog ili lijevog centra) preuzimaju dio retorike radikalne desnice. Zanimljiva se rasprava povela i oko Europske unije, gdje je Frčkoski ustvrdio kako ista ima veoma pozitivan utjecaj na zemlje u razvoju i tranziciji budući da djelomično ograničava demokratsku volju naroda štiteći temeljna ljudska prava i slobode, a Romac upozorio kako daljnja integracija Europske unije može biti štetna za države članice, te zaključio kako bi Europska unija trebala unaprijeđivati svoj način rada na trenutnoj razini integracije, a ne težiti još većoj integraciji.

Organizatori su, nakon izlaganja panelista i rasprave koji su, zbog velikog interesa i brojnih pitanja publike, trajali gotovo dva sata, najavili održavanje panel-diskusije u studenom te pozvali zainteresirane da im se jave s prijedlozima tema o kojima bi željeli čuti više u sklopu projekta.

Ivan Cerovac / PodUčkun.net

error: Content is protected !!