Opatija Coffeehouse Debates nastavlja se predavanjem ‘Jesmo li genetički predodređeni ili epigenetički slobodni?’

Opatija Coffeehouse Debates nastavlja se predavanjem ‘Jesmo li genetički predodređeni ili epigenetički slobodni?’

Arhiva

— Predavanje će se održati pod ograničenim brojem sudionika, dok će se istovremeno predavanje učiniti dostupnim i drugima putem live streaminga, poručili su organizatori iz Kulturnog fronta.

Opatija – Nakon dulje stanke, koja je ipak bila ispunjena online događanjima poput sastanaka čitalačke grupe ili predavanja mladih znanstvenika, projekt Opatija Coffeehouse Debates nastavlja s miješanim načinom rada, tako da nas u utorak, 2. lipnja s početkom u 19 sati, u prostorijama Udruge “Kulturni front” očekuje još jedno zanimljivo predavanje, koje će se održati pod ograničenim brojem sudionika, dok će se istovremeno predavanje učiniti dostupnim i drugima putem live streaminga.

Nakon nekoliko tema iz područja humanističkih znanosti, ovog će nas lipnja dočekati zanimljivo predavanje iz biomedicinskog područja. Svi znamo da naša genetska struktura značajno utječe na naš život, od nasljednih bolesti i tegoba do talenata, sposobnosti ili osobnosti. No koliki je točno utjecaj naše genetske strukture, a koliki je utjecaj okoline? Može li, i kako, okolina utjecati na aktiviranje određenih talenata ili bolesti zapisanih u našem genomu? Što mi možemo učiniti kako bi to spriječili (ili potakli), i kako nam u ovim slučajevima pomaže suvremena medicina? Ovo su samo neka od bitnih pitanja kojih ćemo se dodirnuti u ovom izlaganju, a ne sumnjamo da će i rasprava nakon njega biti duga i inspirativna.

Predavanje će održati Anita Barišić, doktorica medicine i uskoro doktorica biomedicinskih znanosti iz područja (epi)genetike prijevremenih poroda. Barišić trenutno radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje se bavi genetikom, genomikom i proteomikom čovjeka, a od ostalih ljubavi izdvaja ljubav prema prirodi, životinjama, glazbi i čitanju. Temu predavanja “Jesmo li genetički predodređeni ili epigenetički slobodni?” izabrala je dijelom zbog interesne sfere svog doktorskog rada, a dijelom zbog vlastitog traženja odgovora na pitanja poput: Što definira ljudsko biće – geni i/ili okoliš? Nosimo li (epi)genetičke potpise svojih predaka? Kako od žrtve genetike postati epigenetički slobodan igrač koji bira vlastitu sudbinu? U kakvoj su “vezi” (epi)genetika i evolucija? I tko je naposljetku bio u pravu… Darwin ili Lamarck?

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” pozivaju sve zainteresirane da se navrate poslušati zanimljivo predavanje i priključe se diskusiji, podsjećajući pri tome da će broj mjesta u samom prostoru biti ograničen zbog održavanja sigurnog razmaka među posjetiteljima. Također, budući da će se predavanje moći pratiti i preko live streaminga, pozivaju se svi koji spadaju u ugrožene skupine (i, naravno, svi koji imaju i najmanje simptome) da ga, za svoju i sigurnost drugih, prate iz svog doma.

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net