Opatija Coffeehouse Debates – Predavanje ‘Is Whistleblowing a Duty?’

Upravo će o ovoj temi Emanuela Ceva govoriti u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, te će u srijedu, 10. srpnja s početkom u 20 sati u prostorima Kongresnog centra Tamaris (V. Cara Emina 6, preko puta recepcije Grand hotela 4 opatijska cvijeta) održati predavanje “Is Whistleblowing a Duty”.

Opatija – Posljednjih nekoliko godina sve češće čitamo vijesti o zviždačima koji riskiraju svoju slobodu kako bi javnost upozorili na neko ilegalno ili nemoralno ponašanje. Dok neki hvale njihovu hrabrost, drugi ih vide kao izdajice. Primjeri Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika CIA-e i NSA-e koji je javnost upozorio zastrašujuće prakse praćenja i prisluškivanja kojima su bili zahvaćene tisuće ljudi, te Chelse Manning, bivše analitičarke američke vojske koja je javnosti  dala uvid u preko 750 tisuća klasificiranih vojnih i diplomatskih dokumenata kroz koje se vidi nehuman odnos prema zatvorenicima i ratnim zarobljenicima, ali i brojni zračni napadi u kojima su stradavali civili, pokazuju kako zviždanje ima prilično štetne posljedice po samog aktivista koji je odlučio u javnost izaći s povjerljivim informacijama.  Isto potvrđuje i težak tretman kroz koji prolazi Julian Assange, osnivač WikiLeaks-a, kojeg ne možemo smatrati zviždačem, ali je svakako osoba koja je stvorila platformu kroz koju je moguće povjerljive informacije koje upućuju na ilegalne i nemoralne radnje prikazati javnosti.

Mnogi se slažu kako, s obzirom na navedeno, možemo tvrditi kako je zviždanje pozitivna pojava kojom se javnost upozorava na nedopušteno ponašanje državnih vlada, lokalnih uprava te velikih kompanija ili organizacija. Međutim, izgleda veoma zahtjevno tvrditi da je zviždanje dužnost svakog građanina koji se nađe u posjedu povjerljive i za javnost relevantne informacije. Mnogi tako misle da je zviždanje pohvalno, ali (s obzirom na rizike) ne može biti naša dužnost – oni koji se odvaže i javnosti donesu neke relevantne informacije djeluju preko svoje dužnosti, bolje ili požrtvovnije nego što se od njih može tražiti.

Suprotno mišljenju mnogih, Emanuela Ceva, politička filozofkinja i profesorica na University of Pavia i University of Geneva, drži kako zviždanje možemo smatrati institucijskom dužnošću, nužnom za normalno funkcioniranje demokratskog društva. Upravo će o ovoj temi Ceva govoriti u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, te će u srijedu, 10. srpnja s početkom u 20 sati u prostorima Kongresnog centra Tamaris (V. Cara Emina 6, preko puta recepcije Grand hotela 4 opatijska cvijeta) održati predavanje “Is Whistleblowing a Duty”. Ceva je autorica više knjiga i članaka, istraživanja je provodila u Princetonu, Harvardu, St. Andrewsu i Tokyu, a s kolegom Michele Bocchiola prošle je godine izdala knjigu po čijem naslovu nosi naziv i predavanje u Opatiji. Predavanje namijenjeno za širu javnost će biti na engleskom jeziku (ulaz besplatan), a organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i kroz predavanje i diskusiju nauče nešto novo o ovoj i drugim relevantnim i aktualnim temama.

Emanuela Ceva u Rijeci boravi nekoliko dana, a sudjelovat će i u programu  Međunarodne ljetne škole “Equality and Citizenship” koja se već šestu godinu za redom održava na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Kao i do sada, aktivnosti u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates rezultat su izrazito plodne suradnje između Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci.

error: Content is protected !!