Opatija dobila Specijalističku psihijatrijsku ordinaciju

Psihijatar nije samo „tabletica“, to je puno, puno više od toga, istaknula je dr. Katalinić te pozvala sve sugrađane kojima treba pomoć ili savjet da bez straha dođu u ordinaciju, kako bi pokušali zajedno im vratiti osmjeh na lice.

Opatija – Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za Hrvatsku, mentalni poremećaji na trećem mjestu vodećih skupina, iza kardiovaskularnih i malignih bolesti. Procjenjuje se da danas u svijetu od depresije boluje oko 300 milijuna ljudi, 50 milijuna ih je oboljelo od nekog oblika demencije, shizofrenija pogađa oko 23 milijuna ljudi, a bipolarni poremećaj njih oko 60 milijuna. Mentalni poremećaji su u porastu širom svijeta, a tome je još pridonijela i pandemija izazvana koronavirusom, gdje strah od zaraze i mjere suzbijanja ostavljaju posljedice na mentalno zdravlje ljudi. Što se prije potraži pomoć stručnjaka, to će se problem lakše riješiti, a važan je i dobar izbor stručnjaka. Od ovog je ljeta pomoć je dostupna i u našem gradu – dr.sc. Sanja Katalinić, dr.med.spec. psihijatrije, otvorila je Specijalističku psihijatrijsku ordinaciju, koja se nalazi u prizemlju zgrade M. Tita 88, preko puta Kluba 60+ i kavane Continental u blizini tržnice. Dr. Katalinić je bogato iskustvu stjecala u raznim ustanovama, a posljednjih je deset godina radila u Psihijatrijskog bolnici Rab.

Sanja Katalinić

– Nakon završenog studija medicine radila sam u Ministarstvu unutarnjih poslova na kriminalističkim poslovima, a za to vrijeme sam i doktorirala na temu zlostavljanja djece obradivši 98 kaznenih prijava pokrenutih od strane Policijske uprave Primorsko-goranske županije unatrag dvadeset godina. Nakon toga sam u opatijskoj osnovnoj školi predavala kemiju i moram istaknuti da me za to mjesto vežu prekrasne uspomene i još danas čuvam crtež koji su mi učenici poklonili za „naj nastavnicu“. Radila sam i u opatijskoj hitnoj službi, u osiguranju „Triglav“ na vještačenjima u postupcima za naknadu štete kod nesreća te u Domu zdravlja Rijeka, gdje sam posao obavljala na više mjesta, a jedno je bilo i u Domu za starije Kantrida. Tu sam stekla vrlo korisno iskustvo u radu s osobama starije životne dobi, koje unatoč visokim godinama i često narušenom zdravstvenom stanju vrlo zadovoljno žive, rado sudjeluju u raznim radionicama koje im organiziraju djelatnici Doma, zabavljaju se i vesele. Nakon toga odlazim na Rab, gdje sam u Psihijatrijskoj bolnici radila deset godina. Bolnica je za to vrijeme puno napredovala, a otvorena je i dnevna bolnica koja se pokazala punim pogotkom. Kada sam došla na Rab, odlazak u tu psihijatrijsku bolnicu bio je sinonim da čovjek nije dobro, no kroz desetak godina poimanje stanovnika se promijenilo, ljudi s problemima su se počeli javljati i dolaziti, pa čak i mladi, ispričala je dr. Katalinić svoje dugogodišnje bogato profesionalno iskustvo. Za cijelo to vrijeme surađivala je s opatijskim školama na projektima mentalnog zdravlja, kao i s Društvom „Naša djeca“, a želja joj je uspostaviti suradnju s Crvenim križom u Opatiji i Klubom 60+, dječjim vrtićem te srednjim školama. I sama je majka mladića srednjoškolca i djevojčice u osnovnoj školi, a upravo su oni bili razlog što je odlučila posao potražiti u Opatiji, kako bi više vremena provodili zajedno. Nudio se gradski prostor u centru grada i „pala“ je odluka o otvaranju privatne psihijatrijske ordinacije. Ovakva ordinacija, kao i stručnjak za mentalno zdravlje, već dugo su potrebni u Opatiji, a dr. Katalinić je puna ideja i planova za pomoć svojim sugrađanima.

– U ordinaciji obavljam psihijatrijske preglede, bilo da se radi o prvom pregledu ili o kontrolama, kao i iznenadnim problemima vezanim uz npr. stres uzrokovan situacijom s koronavirusom, ili pak pacijentima koji su kronični duševni bolesnici koji već duže vrijeme pate od neke psihičke bolesti, ali i članovima njihovih obitelji. Uz redovito uzimanje preporučenih lijekova i psihijatrijsku podršku, pod kontrolom se mogu držati i teža psihička oboljenja te voditi kvalitetan i ispunjen život. Uspostavila sam suradnju s poznatim psihoterapeutom mr.sc. Georgom Salebijem, kolegom iz Sirije koji već duže vrijeme dolazi u Hrvatsku i ima bogato iskustvo u individualnoj i grupnoj psihoterapiji. Namjeravam i pokrenuti radionice psihodrame, što je odlična tehnika za rad s djecom i adolescentima kroz koju se rješavaju različiti problemi. Također planiram provoditi neurokognitivnu rehabilitaciju, a riječ je o tretmanima u kojima se kroz računalne igrice vježba koncentracija i memorija. Uz pomoć biofeedbacka i neurofeedbacka se vrlo uspješno mogu rješavati panični napadi, anksioznost i migrene koje namjeravam provoditi ponukana odličnim rezultatima pacijenata iz Psihijatrijske bolnice Rab, najavila je dr. Katalinić istaknuvši kako je ljudima kod izbora liječnika važno da si međusobno „kliknu“, pa tako i kod odabira psihijatra, nakon čega grade međusobni odnos i povjerenje, jer pacijent i liječnik moraju zajedno prići problemu i uspostaviti dijalog. Dobrodošli su građani svih generacija, a naročito djeca i adolescenti i njihovi roditelji s kojima će dr. Katalinić raditi u suradnji sa psihoterapeutima.

– Stres i akutni stresni poremećaji danas su vrlo česti, svi smo mi danas u nekom stresu, imamo puno problema na poslu, a mnogi od nas pate i od paničnih napada koje vuku od djetinjstva. Sve se to da dobro tretirati, kao i razni psihički poremećaji – bipolarni afektivni poremećaj, shizofrenija i pacijenti koji su već u terapiji. Vrlo često je pomoć psihijatra potrebna članovima obitelji kroničnih pacijenata, onkoloških bolesnika, oboljelih od Alzheimera i drugih bolesti, jer članovi obitelji oboljelih pate i potrebna im je podrška. Biti psihički bolestan ili imati neki problem nije bauk, to je vapaj organizma da se nešto promijeni, što pacijent i ja možemo zajedno. Psihijatar nije samo „tabletica“, to je puno, puno više od toga, zaključila je dr. Katalinić te pozvala sve sugrađane kojima treba pomoć ili savjet da bez straha dođu u ordinaciju, kako bi pokušali zajedno im vratiti osmjeh na lice.

Foto: Nikola Turina

 

 

error: Content is protected !!