Opatija domaćin EBU Folk Festivala

ebu_folk_sm…najveći glazbeni događaj udruženja europskih radiopostaja…
…festivalski programi održavati će se na Ljetnoj pozornici i u Voloskom…

Opatija – U uredu opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića danas je svečano potpisan ugovor o suradnji između Hrvatske radiotelevizije, Grada Opatije i Festivala Opatija u organizaciji 32. European Bradcasting Union (EBU) Folk Festivala, koji će se održati u Opatiji od 10. do 12. lipnja ove godine.
Ugovor su potpisali v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac, gradonačelnik Ivo Dujmić te v. d. ravnateljica Zlata Torbarina uime Festivala Opatija.
HRT je po drugi puta službeni organizator EBU Folk Festivala, dok je Grad Opatija suorganizator ovogodišnjeg Folk Festivala i ujedno grad domaćin manifestacije. EBU Folk Festival najveći je glazbeni događaj Udruženja Europskih radiopostaja. Nastojanja Grada Opatije da ugosti Folk Festival dio su niza sveobuhvatnih mjera potpore lokalnom gospodarstvu.
Gradonačelnik Dujmić izrazio je svoje zadovoljstvo zbog dolaska EBU Folk Festivala u Opatiju, rekavši kako je to velika promocija za Opatiju, čije će se ime čuti u prijenosima diljem svijeta. Istakao je i kako ovom prigodom u Opatiju dolazi i veliki broj novinara iz Europe, dodavši kako će se Opatija potruditi da svi iz nje ponesu dobra sjećanja.
V. d. ravnateljice Festivala Opatija Zlata Torbarina podsjeća kako Festival Opatija njeguje i nastavlja dobru suradnju sa HRT-om, dok je V. d. ravnatelj Hrvatskog radija Zoran Mihajlović naglasio kako je HRT imala odličnog suradnika u Gradu Opatiji prilikom organizacije niza projekata ranijih godina, a to je zadovoljstvo potvrđeno i organizacijom EBU Folk Festivala u Opatiji ove godine.
Na Festivalu će sudjelovati 20 predstavnika iz 17 zemalja (Austrija, Bjelorusija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Finska, Njemačka, Koreja, Norveška, Poljska, Rusija, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina i Hrvatska, te Južna Koreja), koje su članice EBU-a.

Liburnija.net: Predstavljanje manifestacije EBU Folk Festival @ Opatija

Liburnija.net: Predstavljanje manifestacije EBU Folk Festival @ Opatija


EBU Folk Festival je najjača europska i svjetska medijska etnoglazbena ili folk-priredba koja se održava pod okriljem EBU-a. Trajat će tri dana sa živim izvedbama koje EBU članica i organizator – domaćin snima, a snimke festivala potom satelitskom razmjenom i emitiranjem EBU šalje redovitim EBU članicama u Europi i pridruženim članicama na svim kontinentima izravno ili razmjenom na emitiranje.
Riječ je o festivalu europske i svjetske suvremene i popularne narodne glazbe folk, pop, rock i jazz provenijencije na bazi folklornih tradicija, koji se, pod okriljem Europske radijske unije svake godine održava u drugoj europskoj državi, a na kojoj, prema euroradijskim standardima i propozicijama sudjeluju odabrani glazbenici – ansambli solisti ili sastavi. Odabiru ih njihove središnje nacionalne radijske kuće iz Europe i svijeta – isključivo članice središnje europske radiotelevizijske asocijacije – European Broadcasting Union (EBU) sa sjedištem u Ženevi.
HRT Hrvatski radio redovito sudjeluje na EBU Folk Festivalima od 1993. godine. Direktor programa HR-a Duško Radić naveo je kako EBU ima 86 članica, dok je glavni producent HR-a Goran Ugrin naglasio da će se tri dana trajanja u lipnju ovog festivala program odvijati paralelno na dvije pozornice, na velikoj Ljetnoj te pozornici u Voloskom. Publika je bitan segment festivala, te su pozvani svi građani i gosti Opatije da posjete ovo glazbeno zbivanje i uživaju u kvalitetnoj izvedbi uživo svih predstavnika EBU Folk Festivala.
Hrvatsku će predstavljati dva izvođača, klapa Sinj iz Sinja i Tamburaški sastav ”Kristali“ iz Županje, a ulaz na koncerte je besplatan.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga