Opatija i susjedi bogatiji za 67 milijuna kuna: Prodan javni udio u hotelima Cavtat @ Liburnija

lrh_2013

Prema udjelima u vlasništvu LRH, najveći dio kolača, čak oko 50 milijuna kuna, pripast će Opatiji, dok će i Lovran uprihoditi značajnih oko 13 milijuna kuna. Najmanje će ”zaraditi” Matuljci koji će dobiti nešto manje od milijun kuna, dok će ostatak pripasti Mošćenićkoj Dragi.

Opatija – Proračuni četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave dobit će financijsku injekciju tešku čak 67 milijuna kuna, zahvaljujući prodaji udjela u hotelskoj tvrtki LRH Hoteli Cavtat odrađenoj jučer.

Tvrtka je nastala izdvajanjem poslovanja u Cavtatu i Portorožu iz tvrtke Liburnia Riviera Hoteli nakon čega je ”matici” ostalo ”temeljno poslovanje” na području Opatije i susjednih jedinica lokalne samouprave, a kupac ”javnih dionica” je trenutačni većinski vlasnik i opatijskih i cavtatskih LRH, SN Holding koji je udio akvizirao putem svoje tvrtke-kćeri SN Pectinatus.

Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga imali su zajednički paket kojim je upravljala tvrtka Nova Liburnija, a imala je ukupno 75.661 dionicu nominalne vrijednosti 670 kuna. Prema toj računici, nominalna vrijednost paketa lokalne samouprave iznosila je oko pedeset milijuna kuna, a konačna kupoprodajna vrijednost ipak je bila tridesetak posto veća.

– Kako je javnost već izviještena, budući da objekti u Cavtatu i Portorožu nisu područje interesa Grada i općina, stečene dionice u novom društvu planiralo se monetizirati. Tako je 15.listopada obavljena transakcija dionica na način da je Nova Liburnija d.o.o. prodala 75.660 dionica društva LRH Hoteli Cavtat d.d. društvu SN Pectinatus d.d. Zagreb. Kupoprodajna cijena iznosi 67.000.000 kuna, a bazirana je na procjenama vrijednosti društva u Cavtatu i Portorožu, uzimajući u obzir udjel Nove Liburnije d.o.o. Procjenu su napravili stručni financijski savjetnici, angažirani u realizaciji ovog posla, Zagrebačka banka d.d. Zagreb kao nositelj, zatim KPMG Croatia d.o.o. Zagreb, te ZANE d.o.o Zagreb, uz pomoć odvjetničkog društva Madirazza & partneri iz Zagreba kao pravnih savjetnika. Iznos ostvaren od prodaje dionica (po odbitku troškova poslovanja Nove Liburnije te obveza na ime poreza na dobit) bit će doznačen jedinicama lokalne samouprave prema njihovu učešću u vlasništvu, poručili su iz tvrtke Nova Liburnija koja upravlja ”gradskim” dionicama.

Prema udjelima u vlasništvu LRH, najveći dio kolača, čak oko 50 milijuna kuna, pripast će Opatiji, dok će i Lovran uprihoditi značajnih oko 13 milijuna kuna. Najmanje će ”zaraditi” Matuljci koji će dobiti nešto manje od milijun kuna, dok će ostatak pripasti Mošćenićkoj Dragi.

– Financije od prodaje dioničkog udjela u Društvu LRH Hoteli Cavtat d.d. uložit će se prvenstveno u realizaciju daljnjih kapitalnih investicija na području JLS-a, koje su nužne za gospodarski i društveni prosperitet. Podsjećamo također da je Nova Liburnija d.o.o. i dalje zadržala paket od 25 posto + 1 dionice u tvrtki LRH d.d. te da je nedavnim izmjenama Statuta LRH d.d osigurano da Novu Liburniju d.o.o. u Nadzornom odboru LRH d.d. predstavljaju dva člana, koja sama imenuje. Kao suvlasnici LRH očekujemo i zalagat ćemo se za dinamičniji razvoj opatijskog LRH kroz značajnije pokretanje investiranja što će rezultirati kvalitetnijim sadržajima i podizanjem ukupne razine turističke ponude na liburnijskoj rivijeri. To će zahtijevati i zapošljavanje kadra, u novim ili preuređenim objektima gdje se, posebno mladim osobama, otvara nova perspektiva, kazali su iz tvrtke Nova Liburnija.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!