Opatija kulturni partner Balatonfureda za 2012. godinu

madarska_2012_sm…gradonačelnik Istvan Boka objasnio je kako se je Balatonfured odlučio svake godine imati jednog kulturnog partnera za tekuću godinu…
…Opatiju i Balatonfüred veže povelja o suradnji još od 1996. godine…
…otvorena je izložba ”Opatija – Biser Jadrana” – opatijske uspomene građana Balatonfüreda na fotografijama koju je otvorio počasni građanin Opatije Miklos Takacs…

Opatija – Gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća O’Brien Sclaunich boravili su od 19. do 21. siječnja u mađarskom Balatonfüredu gdje je gradonačelnik Dujmić 20. siječnja s gradonačelnikom Istvanom Bokom potpisao Sporazum o kulturnoj suradnji za 2012. godinu.
Uz brojne uzvanike iz javnog i kulturnog života grada, na potpisivanju je sudjelovao i hrvatski veleposlanik u Mađarskoj – Ivan Bandić. Navedeni sporazum sklopljen je dva dana uoči Dana mađarske kulture, a svečanu ceremoniju u Anna Grand Hotelu uveličao je i nastup dvoje kazališnih glumaca Kiti Keri i Pal Oberfrank iz Petefi Kazališta u Vespremu, koji su uprizorili neke od tekstova koji u mađarskoj literaturi govore o Opatiji, uz pratnju gudačkog kvinteta Mendelson.
U petak je u Kisfauldy galeriji održana i konferencija za medije na kojoj je najavljeno ovo partnerstvo. Otvorena je izložba ”Opatija – Biser Jadrana” – opatijske uspomene građana Balatonfüreda na fotografijama koju je otvorio počasni građanin Opatije Miklos Takacs.
”Opatiju i Balatonfüred veže povelja o suradnji još od 1996. godine, međutim veze se najbolje održavaju kroz živu riječ, druženje i poznanstva naših uprava i građana. Mnogo je Opatijaca bilo ovdje, a još više građana iz Balatonfüreda u Opatiji koji su naš grad došli razgledati kao turisti. Ove godine, kada će Opatija biti kulturni partner, kod vas ćemo u različitim oblicima gostovanja biti prisutni cijelu godinu u kontinuitetu. Kao gradonačelnika ova suradnja čini me ponosnim ali i zadovoljnim. Ponosnim iz razloga što nam je Balatonfüred sa svojim gradonačelnikom Istvanom Bokom učinio čast i pozvao nas da budemo kulturni partneri, a zadovoljnim što kao turistički djelatnik smatram da se radi o cjelovitom cjelogodišnjem i kvalitetnom načinu prezentacije Opatije i njezina kulturno-povijesna nasljeđa“ istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom potpisivanja povelje o godišnjoj kulturnoj suradnji.
madarska_2012
Gradonačelnik Istvan Boka objasnio je kako se je Balatonfured odlučio svake godine imati jednog kulturnog partnera za tekuću godinu i kako takvom suradnjom obogaćuju kulturnu ponudu grada. Ovaj aranžman podrazumijeva da izabrani grad u Balatonfüred šalje svoje izložbe i umjetnike, a za uzvrat dobiva priliku predstaviti se u Balatonfüredu za vrijeme njihovih manifestacija. Obzirom da je Balatonfüred vrlo popularan u Mađarskoj ova su događanja dobro medijski popraćena. Do sada su kulturni partneri bili mađarski Debrecen, Pecz i Kecskemét, a razmišljajući kako produbiti partnerstvo među gradovima, Balatonfured je došao na ideju da za 2012. kulturno partnerstvo ponudi Opatiji, zaključio je Boka.
Veleposlanik Ivan Bandić sa zadovoljstvom je pohvalio ovu suradnju, napomenuvši da je drago da dva turistička bisera Hrvatske i Mađarske ovako usko i iskreno surađuju. Osvrnuo se je i na skorašnje pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i pomoći koju joj je Mađarska pritom pružila te se je zahvalio gradonačelniku Boki, inače zastupniku u mađarskom parlamentu, što je bio jedan od onih koji su glasali za ulazak Hrvatske u EU.
Osim kulturne suradnje Opatija će se u travnju predstaviti kao poseban gost na turističkom sajmu u Vespremu, inače glavnom gradu regije kojoj Balatonfured pripada.
Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net