Opatija podržala opsežan projekt poboljšanja vodovodne infrastrukture – Naknada za razvoj ostaje do 2033. godine

Naknada za razvoj uvedena je kao dio plana otplate kredita za ranije investicije, a trebala je biti ukinuta 2023. godine kada završi i otplata zaduženja. No, ovim prijedlogom – uz tri godine počeka – tada bi krenula otplata novog kredita koja bi trajala do 2033. godine.

Opatija – Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Liburnijske rivijere“ dobio je jučer dodatnu potporu Grada Opatije – članovi Gradskog vijeća većinom glasova podržali su financiranje koje predviđa nastavak plaćanja naknade za razvoj u visini od 2,08 kuna u cijeni vode do 2033. godine.

Naime, opsežan projekt koji obuhvaća područje od Mošćeničke Drage do Kastva težak je 590 milijuna kuna, ali jedinice lokalne samouprave trebat će snositi samo 7,5 posto troškova, budući da sredstva EU pokrivaju 72 posto, a Hrvatske vode i državni proračun po 10,25 posto ulaganja. Za područje Opatije trošak bi iznosio oko 21 milijun kuna, a Liburnijske vode i Hrvatske vode predložili su da se taj iznos namiri kreditom koji će se vraćati od sredstava ubranih putem naknade na razvoj koja se plaća na svaki potrošeni kubik vode.

Naknada za razvoj uvedena je kao dio plana otplate kredita za ranije investicije, a trebala je biti ukinuta 2023. godine kada završi i otplata zaduženja. No, ovim prijedlogom – uz tri godine počeka – tada bi krenula otplata novog kredita koja bi trajala do 2033. godine.

Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak kazao je kako su druge jedinice lokalne samouprave uključene u projekt dale svoju podršku, barem one kojima je projekt dosad bio službeno predstavljen na vijećima.

– S ovim dodatnim investicijama zatvaramo sustav s vlastitom vodom, mijenjamo cjevovode na Učki koji su stari „sto godina“, smanjujemo gubitke vode i kupovinu vode iz drugih sustava te optimiziramo korištenje vlastite vode. U Hrvatskoj je prosjek gubitka vode 46 posto, mi smo na 24 posto, i sada želimo to dodatno smanjiti. Dodatno, uvodimo viši sustav pročišćavanja u Ičićima i širimo mrežu odvodnje te povećavamo priključenost na sanitarnu kanalizaciju. Omogućit će se i razvoj poljoprivrede i turizma u zaleđu te zaštita okoliša, objasnio je Mrak koristi od ove investicije.

Marko Ćorić (HDZ) pitao je direktora o „kazni“ koju Liburnijske vode moraju platiti nakon revizije dosadašnjih europskih projekata. Mrak je kazao kako je za jedan projekt došla odluka o 25 posto penala, što iznosi 2,6 milijuna kuna, dok je za drugi projekt – koji je bio 100 posto financiran od EU – stigao penal u visini od 5 posto investicije, odnosno oko 60 tisuća kuna, a dodao je kako će to Liburnijske vode podmiriti iz vlastitih sredstava.

– U odnosu na sredstva koja smo u projektima što smo ih uspješno realizirali proteklih godina, a koja se mjere u stotinama milijuna kuna, riječ je o zaista zanemarivom iznosu. Bez europske podrške ne bismo nikada uspjeli realizirati te projekte. Točno, financiranje iz EU fondova nosi određeni rizik, ali kada gledamo sve skupa stvarno se isplati, zaključio je Mrak.