Opatija postala „bogatija“ za jednu plažu – Županija kupalište hotela Adriatic razdijelila na dvije koncesije

Usput su plaže i promijenile imena, pa se umjesto po hotelu koji ih je dosad koristio, zovu „Plaža ispod obalnog šetališta Franje Josipa, zona I“ i „Plaža ispod obalnog šetališta Franje Josipa, zona II“.

Opatija – Novu turističku sezonu Opatija će dočekati s jednom plažom više. Doduše, samo na papiru. Naime, na nedavnoj sjednici Županijska skupština usvojila je dva prijedloga za davanje koncesija na pomorskom dobru, kojim se dosadašnje kupalište hotela Adriatic dijeli na dvije plaže. Usput su plaže i promijenile imena, pa se umjesto po hotelu koji ih je dosad koristio, zovu „Plaža ispod obalnog šetališta Franje Josipa, zona I“ i „Plaža ispod obalnog šetališta Franje Josipa, zona II“.

U obrazloženju prijedloga odluke, pročelnica Nada Milošević navela je kako, nakon isteka petogodišnje koncesije hotela Adriatic na tom kupalištu, postoji inicijativa susjednog objekta – novoizgrađenog butik-hotela Domino – da se plaža razdijeli na dvije koncesije, kako bi svaki hotel imao priliku dobiti „svoju“ plažu.

Podjelom bi Županija trebala značajno „profitirati“ – dosad je koncesija na plaži hotela Adriatic iznosila 27.000 kuna godišnje u fiksnom dijelu te 3 posto prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti na plaži, dok je sada početna cijena godišnje koncesije, uz varijabilni dio od 3 posto prihoda, postavljena na 62.000 kuna za svaku od dvije „zone“. Pritom će budući koncesionari imati obvezu ulaganja dva milijuna kuna po plaži i izgradnju ugostiteljskog objekta – to znači da će hotel Adriatic, ukoliko želi zadržati koncesiju na cijeloj dosadašnjoj površini kupališta, morati plaćati pet puta veću godišnju naknadu, pripremiti dva projekta i izgraditi dva restorana.

Naišla je ova tema već na prepirke u javnosti, negodovala je zbog nje uprava hotela Adriatic, a usvajanju odluke na sjednici Skupštine usprotivio se i značajan dio vijećnika, no odluka je na koncu usvojena uz glasove vijećnika SDP-ove koalicije i HDZ-a.

Kako je objasnio vijećnik Akcije mladih Mario Alempijević, koji je bio protiv donošenja odluke, kritike vijećnika bile su usmjerene na protivljenje „cjepkanju“ plaža. Prema njegovom stavu, čitav prostor od hotela Istra do hotela Adriatic trebalo bi objediniti u jedinstvenu koncesiju, a takvo bi kupalište onda bilo i adekvatno uređeno i moglo pružiti veću razinu kvalitete usluge od tri ili četiri mala kupališta od kojih svako mora imati svoj restoran.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net