Opatija spremna za najluđi vikend Pusta uz Balinjeradu, Maškarani klapski maraton i Lumberov tanac

Nakon što su jučer Opatiju osvojile „miće maškare“ s rekordnim brojem sudionika Dječjeg karnevalskog korza, maškarano ludilo svoj će vrhunac doseći idućeg vikenda kada se održava Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac i 36. Balinjerada.

Opatija – Erupcija razigranosti, veselja i dječje kreativnosti dogodila se jučer u središtu Opatije, jer poznatom rutom od tržnice do Slatine prošao je Dječji karnevalski korzo. Tradicionalno opatijsko pusno događanje u svojem je 23. izdanju okupilo rekordan broj sudionika – čak više od 2.900 malih maškara iz 37 grupa predstavilo je ideje i kreacije iz svoje mašte, a još tisuće gledatelja bodrile su ih u prolazu kroz grad.

Dječji karnevalski korzo bio je odlična uvertira u centralni opatijski pusni vikend koji će od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače povezati tri glavna događanja „petog godišnjeg doba“ – Maškarani klapski maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjeradu.

Prvo poglavlje ove uzbudljive trilogije odigrat će se u hotelu Kvarner, koji će u petak 22. veljače ugostiti osam renomiranih klapa koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa. Uz vrhunske vokaliste, za dobru zabavu pobrinut će se voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta te neizostavni Grobnički dondolaši. Program počinje u 20 sati, a ulaznice su već rasprodane.

Dan kasnije, u subotu 23. veljače, klub Gervais posljednji puta ove godine postat će podij za ples pod maskama, jer od 20 sati počinje Lumberov maškarani tanac, uz slobodan ulaz. Posjetitelje očekuje bogata tombola i izbor najljepših maski, ali i odlična zabava uz Funbox band.

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda, ali i programa ovogodišnjeg Karnevala u Opatiji, bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu i atraktivnost izvedbi i maske. Već od 10 sati glavnom opatijskom ulicom će „zaroštati“ balinjere karića i monopatina, jer tada počinje trening natjecatelja, ali i program „Taxi Balinjerada“ koji omogućuje svim zainteresiranima da isprobaju ovaj uzbudljiv spust uz „mentorstvo“ iskusnih natjecatelja.

Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama. Uz spretnost i brzinu, nagrade na ovom posebno natjecanju dodijeluju se i za sporost i dob natjecatelja, ali i za poseban pusni duh koji mora krasiti dobitnicu titule Miss Balinjerade.

Muška klapa Kastav

Uz tisuće posjetitelja koji se očekuju uz stazu, sudionike Balinjerade u opasnom i uzbudljivom pohodu podržat će „otac Balinjerade“ Duško Jeličić Dule koji će se prvi spustiti niz stazu, ali i nastupiti s grupom Bonaca na pozornici kod starta utrke, gdje će mu se pridružiti voditelj Mario Lipovšek Battifiaca. Na središnjem dijelu staze zasvirat će Le Salpe uz voditeljicu Irenu Grdinić, a kroz cilj će stotine vozača proći uz glazbu grupe Dellboys i duhovite komentare Dražena Turine Šajete.

Nakon utrke, oko 12.30 sati istom rutom proći će i povorka opatijskih karnevalskih grupa, a Balinjerada će završiti u 13 sati „Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Radi održavanja “Balinjerade 2019.” u nedjelju 24. veljače 2019. godine, od 09.00 do 15.00 sati, za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku)  do Slatine (ex hotel Zagreb).

Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta  bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

LINIJE AUTOTROLEJA PROMETUJU:

–              LINIJA 32 PROMETUJE NOVOM CESTOM,

–              LINIJE 34, 35 i 37 PROMETUJU TRASOM: TRG VLADIMIRA GORTANA – UL. VELOG JOŽE – NOVA CESTA I DALJE REDOVITOM TRASOM.

Ujedno se dana, 24. veljače 2019. godine, od 07.00 do 15.00 sati, zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici maršala Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade 2019.”, od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku),  do Slatine (ex hotel Zagreb).

Mole se vozači da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije kao i da svoja vozila ne parkiraju na zabranjenim mjestima budući da će se sva vozila, koja se zateknu  na mjestima gdje je parkiranje zabranjeno premjestiti „paukom”.

 

error: Content is protected !!